2022. 11. 26. Szombat Virág napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Külföld

Irán üzembe állított egy újabb, korszerű centrifugákból álló urándúsító kaszkádot

Irán üzembe állított egy újabb, korszerű centrifugákból álló urándúsító kaszkádot a natanzi föld alatti atomlétesítményben - áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedd este közzétett jelentésében.

  • Irán üzembe állított egy újabb, korszerű centrifugákból álló urándúsító kaszkádot

Az iszlám köztársaság ezúttal IR-4 típusú centrifugákat helyezett üzembe, ami újabb megsértését jelenti az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött többhatalmi megállapodásnak.

"Az ügynökség megerősítette, hogy 2021. március 15-én Irán megkezdte urán-hexafluorid gáz bevezetését a 174 IR-4 típusú centrifugából összekapcsolt kaszkádba" - közölte a NAÜ a jelentésben, amelybe a Reuters hírügynökség betekintést nyert.

"Összességében a 2021. március 15-i állapot szerint Irán 5060 IR-1-es centrifugát helyezett üzembe harminc kaszkádban, valamint 522 IR-2m centrifugát három kaszkádban és 174 IR-4 centrifugát egy kaszkádban urán-hexafluorid gáz dúsítására legfeljebb 5 százalékos U-235-ös urán kinyerése érdekében" - olvasható a jelentésben.

A dokumentum szerint az iszlám köztársaság jelezte, hogy egy második IR-4 centrifugákból álló kaszkádot is tervez beépíteni, de ennek munkálatai még nem kezdődtek meg.

Irán a másik, Fordóban működő föld alatti nukleáris létesítményében 20 százalékosra dúsított uránt állít elő.

Az atomalku rendelkezéseinek értelmében Iránnak csak a kisebb hatásfokú, első generációs IR-1 centrifugákat lenne szabad használnia. A jóval korszerűbb, illetve nagyobb teljesítményű IR-2m és IR-4 típusú centrifugák használata az egyezmény értelmében tilos.

Irán február 23-tól hivatalosan is korlátozni kezdte az együttműködést a nukleáris létesítményeket ellenőrző nemzetközi szakértőkkel.

Az iszlám köztársaság a teljes uránkészletét majdnem három tonnára gyarapította. Az iráni vezetés ugyanakkor azt állítja, hogy nem atomfegyver gyártására törekszik, nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál az energiatermelés és az orvostudomány terén.

A 2015-ben Bécsben a hat nagyhatalommal aláírt megállapodásban, amelynek értelmében az iráni atomprogram korlátozása fejében fokozatosan feloldják az Irán elleni nemzetközi szankciókat, Teherán egyebek mellett vállalta, hogy nem telepít újgenerációs urándúsító centrifugákat. Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, és ismét elrendelte a Teherán elleni szankciókat, amire válaszul Irán 2019-től fokozatosan beszüntette a szerződésben vállalt korlátozások teljesítését.

Joe Biden új amerikai elnök kormánya egyelőre csak mérlegeli az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket, Irán viszont sürgős cselekvést vár el tőle a büntetőintézkedések feloldását illetően.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!