2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Irán pert készül indítani Trump ellen Szulejmáni megölése miatt

A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok egy héttel ezelőtti megölése miatt - jelentette be hétfőn Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnöke.

  • Irán pert készül indítani Trump ellen Szulejmáni megölése miatt

"A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni" - idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség. "Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt" - hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést.

"Szulejmáni megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt" - emelte ki Raiszi.

A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben.

Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással. A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak.

NBC: Trump hét hónappal ezelőtt eldöntötte Szulejmáni likvidálását

Az NBC információi szerint az elnöki döntés júniusban született meg, de azzal a feltétellel, hogy végrehajtása előtt az akciót Trumpnak még egyszer jóvá kell hagynia.

A nevük elhallgatását kérő kormányzati források szerint Trump a döntést azt követően hozta meg, hogy júniusban Irán lelőtt egy amerikai drónt.

John Bolton, az akkori nemzetbiztonsági tanácsadó azonnali válaszcsapásra és Szulejmáni megölésére sürgette a Fehér Házat. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szintén azt szorgalmazta, hogy Trump adjon felhatalmazást Szulejmáni likvidálására.

Trump elfogadta a felvetést, de a cselekvést feltételhez kötötte: ehhez Iránnak át kellett lépnie egy határt, vagyis csak akkor lehetett szó akcióról, ha "Irán amerikai életeket követelő csapást mér" - közölte az NBC.

Az értesüléseket sem a Fehér Ház, sem a Nemzetbiztonsági Tanács nem kívánta kommentálni.

Donald Trump hétfőn egy sor, Szulejmánira vonatkozó bejegyzést tett közzé a Twitteren. Az egyikben demokrata politikusokról és a sajtó egy részéről - amelyet hamis hírek gyártóinak minősített - azt állította, hogy Szulejmánit terrorista helyett "nagyszerű fickónak próbálják beállítani, pusztán mert azt tettem, amit már 20 éve meg kellett volna tenni".

Egy másik mikroblog-bejegyzésben pedig arra a vitára reagált, amely azt feszegeti, valóban volt-e közvetlen fenyegetettség, amelyre hivatkozva az amerikai kormányzat likvidálta Szulejmánit.

"A válaszom erőteljes igen, de ez nem is igazán számít, tekintettel (Szulejmáni) rémes múltjára" - írta.

Az NBC televízió emlékeztetett arra, hogy az amerikai hírszerzés évek óta szorosan követte Szulejmánit. Hivatalba lépése után Donald Trumpot Mike Pompeo - aki akkor a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője volt - arra sürgette, hogy lépjen el agresszívabban Szulejmáni ellen. Pompeo hírszerzési jelentéseket mutatott az elnöknek a Szulejmáni által jelentett komoly fenyegetésekről.

Kászim Szulejmáni megölésének terve először 2017-ben fogalmazódott meg, amikor Herbert McMaster volt a nemzetbiztonsági tanácsadó, de 2018 áprilisában, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóvá történő kinevezése után került szóba komolyabban is.

Bolton már évekkel korábban az iráni rendszerváltoztatás szorgalmazója volt az amerikai politikai életben. Az ő ösztökélésére is minősítette George W. Bush elnök 2007-ben külföldi terrorszervezetté a Kudsz erőit, majd 2018 áprilisában Bolton már nemzetbiztonsági tanácsadóként segédkezett abban, hogy az amerikai kormányzat az iráni Forradalmi Gárda egészét terroristának minősítse.

A Fehér Ház tisztségviselői akkor visszautasították annak kommentálását, hogy ez vajon a Forradalmi Gárda vezetőinek esetleges likvidálására utaló szándékot is jelenti-e. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!