2019. október 14.,
hétfő, Helén napja

Irán nem teljesíti az atomalkuban vállalt egyes kötelezettségeit

Hír TV

2019. május 8., szerda 07:38

Irán felújítja az urándúsítást, amennyiben az atomalku többi résztvevője nem teljesíti vállalt kötelezettségeit, erről értesítette a 2015-ös megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot is - jelentette be szerdán Haszan Róháni iráni államfő az IRIB állami televízió élő adásában.

Róháni azt mondta, Irán leállítja a 2015-ös atomalku két pontjának teljesítését, amelyek az ország birtokában lévő dúsított urán és nehézvíz eladására vonatkoznak. A mostani döntés hatvan nap múlva lép hatályba. Ezt az atomalku 26. és 36 cikke lehetővé teszi.

Teherán azt várja, hogy a hatvan nap alatt az atomalku többi aláírója intézkedjen vállalt kötelezettségeinek megtartásáról és teljesítéséről. "Hatvan napjuk van arra, hogy teljesítsék a banki szférára és az iráni olajjal folytatott kereskedelemre vonatkozó kötelezettségeiket. Amennyiben nem veszik figyelembe Irán érdekeit az adott időszak alatt, Irán leállítja az urándúsításra vonatkozó feltételeket, és folytatja az Arakban lévő nehézvizes reaktorának korszerűsítését" - mondta.

Az államfő hozzátette, hogy az atomalku nem szűnik meg, Irán nem lép ki abból, és erről írásban értesítették is a megállapodást aláíró nagyhatalmakat.

Róháni szólt arról, hogy országa, a szerződés más aláíróinak tanácsára, egy évet várt, és addig is teljesítette vállalt kötelezettségeit. Tette ezt azután, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy kivonul az atomalkuból. Róháni hangsúlyozta, hogy Teherán továbbra is kész tárgyalni az atomalkuról, annak teljesítéséről.

Az iráni elnök egyben az Európai Unió szemére vetette, hogy nem volt eddig képes teljesíteni az Iránnak gazdasági téren tett ígéreteit, elsősorban azokat, amelyek az amerikai szankciók megkerülésére vonatkoztak.

MTI