2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Külföld

Irán és Szaúd-Arábia helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

Helyreállítja egymással diplomáciai kapcsolatait Irán és Szaúd-Arábia, a két ország külügyminiszterei nemsokára személyesen is egyeztetnek - tájékoztatott pénteken az iráni állami média.

  • Irán és Szaúd-Arábia helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

A döntés értelmében Teherán és Rijád két hónapon belül újranyitja nagykövetségeit is - közölte az IRNA iráni állami hírügynökség, hozzátéve, hogy a döntés az iráni és szaúdi tisztségviselők Pekingben folytatott tárgyalásai nyomán született.

Az egyeztetéseket követően kiadott, az iráni média szerint közös közleményben a felek leszögezték, tiszteletben tartják egymás szuverenitását és nem avatkoznak bele egymás belügyeibe.

Az iráni nemzetbiztonsági tanácshoz közeli Nournews iráni hírügynökség oldalán megjelent képeken és videofelvételeken - melyek a képaláírás szerint a kínai fővárosban készültek - Ali Samháni, a tanács vezetője látható szaúdi tisztségviselők, valamint egy kínai kollégájuk társaságában, aki a Nournews szerint Vang Ji államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója.

Rijád a bejelentést egyelőre nem erősítette meg, és egyelőre Peking sem adott hírt ilyen jellegű egyeztetésekről.

Irán és Szaúd-Arábia között azt követően szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, hogy 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban - egyebek között a jemeni és a szíriai polgárháborúban - szemben álló feleket támogat.

A két rivális regionális hatalom között az utóbbi egy évben Bagdad igyekezett közvetíteni, a felek így több egyeztetést is tartottak a kapcsolatok felvételéről, ám korábban mind Rijád, mind Teherán visszafogottan nyilatkozott az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!