2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Irán állítása szerint két napon belül képes 20 százalékosra dúsított uránt előállítani

Irán két napon belül képes lesz 20 százalékosra dúsított uránt előállítani - közölte kedden az iráni Atomenergia-ügynökség (AEOI) szóvivője, Behrúz Kamalvandi.

  • Irán állítása szerint két napon belül képes 20 százalékosra dúsított uránt előállítani

"Ha Irán úgy dönt, egy-két napon belül 20 százalékosra dúsított fűtőanyaga lehet" - idézte a FARS hírügynökség a szóvivőt.

A 20 százalékosra dúsított uránt fontos köztes lépésnek tekintik a 90 százalékos tisztaságú, atombomba előállítására alkalmas hasadóanyag felé.

Haszan Róháni iráni elnök kedden a parlamentben közölte: Irán csütörtökön jelenti be az atomalkuban vállalt kötelezettségei harmadik csökkentését, ha addigra az Európai Unióval folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre. Az iráni elnök hivatalos honlapja szerint az államfő hozzátette, hogy Teherán mindenképpen folytatja a tárgyalásokat, amelyek legfontosabb témája jelenleg az iráni szénhidrogének szállítása.

"Ha más országok meg tudják venni az olajunkat készpénzért, vagy hitelben, ez egyszerűsíti a helyzetet, és intézkedni tudunk az atomalku teljesítése érdekében" - mondta Róháni.

A The Wall Street Journal című amerikai lap augusztus 30-án közölte, hogy uniós diplomaták támogatják Emmanuel Macron francia elnök azon javaslatát, hogy engedélyezzék Iránnak bizonyos mennyiségű kőolaj eladását egy sor fontos kötelezettségvállalás betartása fejében. A lap értesülései szerint napi mintegy 700 ezer hordó nyersolaj eladásának engedélyezéséről, valamint mintegy 15 milliárd dolláros hitel nyújtásáról folyik a vita. Ennek fejében várhatóan az összes kötelezettségvállalása betartását, sőt újabb kötelezettségek vállalását követelik majd Irántól.

2019. május 8-án - egy évvel azután, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta az Irán és hat nagyhatalom között megkötött atomalkut, és újból elrendelte az Irán elleni szankciókat - Róháni bejelentette, hogy Irán felmondja a kötelezettségvállalásai egy részét, és 60 napos határidőt szabott meg a többi részes országnak, hogy visszatérjen azok teljesítéséhez. Június 7-én Teherán a második szakaszban bejelentette, hogy az engedélyezett 3,67 százalékos szint felettire dúsít uránt, és újabb 60 nap múlva újabb kötelezettség-felmondást helyezett kilátásba, ha a többi aláíró ország a maga részéről nem tartja be a 2015-ben Bécsben aláírt megállapodást.

 

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Az olasz jobboldal sem akar belépni a háborúba + videó

Egy olyan országért nem mennek háborúba, amely még csak nem is tagja a NATO-nak – ezt mondta a HírTV-nek a Liga szenátora. Az olasz pártok többsége is egyetért abban, hogy Ukrajna védelmében végre a békére kellene összpontosítani, ez az egyik témája az olaszországi G7 csúcsnak is, ami ma kezdődik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!