2021. február 25.,
csütörtök, Géza napja

Indonézia nem akarja visszaengedni a külföldön dzsihadistának állt állampolgárait

MTI

2020. február 11., kedd 19:39

Indonézia nem akarja visszaengedni az Iszlám Állam terrorszervezethez külföldön csatlakozott állampolgárait - közölte kedden Mohammad Mahfud biztonsági ügyekért felelős miniszter újságírókkal.

A tárcavezető szerint mindössze egy kivétel lesz a hazatelepítéseknél: "Tíz évesnél fiatalabb gyermekek egyedi elbírálás alapján jöhetnek szóba, függetlenül attól, hogy árvák-e, vagy a szüleik élnek".

A több mint 260 millió lakosú Indonézia a legnépesebb muszlim többségű állam. A délkelet-ázsiai országban már hónapok óta vita tárgya, hogy az iszlamisták soraiban harcolt indonéz állampolgárok visszatérhetnek-e. Indonéziában az ezredforduló óta több terrorcselekmény is történt. A hatóságok az utóbbi időben elkövetett merényleteket az Iszlám Állammal kapcsolatban álló szélsőségesek számlájára írják.

A dzsihadisták hazaszállításáról folyó társadalmi vitát újra felszította a BBC egyik interjúja, amelyet egy olyan lánnyal készített a múlt héten, akit apja 2015-ben Indonéziából Szíriába vitt magával, hogy ott a szélsőségesekhez csatlakozzanak. A lány szerint nem tudta, hogy apja Szíriába akarja vinni, s könnyek között könyörgött, hogy hazamehessen. Hozzátette: apját a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet harcosai tartják fogva.

Philippe Goffin belga külügyminiszter kedden New Yorkban jelentette be, hogy kormánya 42 gyereket akar hazaszállítani szíriai menekülttáborokból. A Belga hírügynökségnek nyilatkozó tárcavezető szerint a művelet nagyon kényes, ugyanis csak a gyerekeket hoznák vissza Belgiumba az anyák nélkül. Mint mondta, az anyák nagyon súlyos háborús bűncselekményeket követtek el Szíriában és ezért ott kell őket bíróság elé állítani. Goffin közölte azt is, hogy a Belgiumból származó anyák jelen pillanatban nem szeretnének megválni gyermekeiktől. Ugyanakkor rávilágított, hogy az ő felelősségük elfogadni az ideiglenes elválasztást, hogy gyermekeik biztonságba kerülhessenek.

 

MTI