2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Indonézia nem akarja visszaengedni a külföldön dzsihadistának állt állampolgárait

Indonézia nem akarja visszaengedni az Iszlám Állam terrorszervezethez külföldön csatlakozott állampolgárait - közölte kedden Mohammad Mahfud biztonsági ügyekért felelős miniszter újságírókkal.

  • Indonézia nem akarja visszaengedni a külföldön dzsihadistának állt állampolgárait

A tárcavezető szerint mindössze egy kivétel lesz a hazatelepítéseknél: "Tíz évesnél fiatalabb gyermekek egyedi elbírálás alapján jöhetnek szóba, függetlenül attól, hogy árvák-e, vagy a szüleik élnek".

A több mint 260 millió lakosú Indonézia a legnépesebb muszlim többségű állam. A délkelet-ázsiai országban már hónapok óta vita tárgya, hogy az iszlamisták soraiban harcolt indonéz állampolgárok visszatérhetnek-e. Indonéziában az ezredforduló óta több terrorcselekmény is történt. A hatóságok az utóbbi időben elkövetett merényleteket az Iszlám Állammal kapcsolatban álló szélsőségesek számlájára írják.

A dzsihadisták hazaszállításáról folyó társadalmi vitát újra felszította a BBC egyik interjúja, amelyet egy olyan lánnyal készített a múlt héten, akit apja 2015-ben Indonéziából Szíriába vitt magával, hogy ott a szélsőségesekhez csatlakozzanak. A lány szerint nem tudta, hogy apja Szíriába akarja vinni, s könnyek között könyörgött, hogy hazamehessen. Hozzátette: apját a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet harcosai tartják fogva.

Philippe Goffin belga külügyminiszter kedden New Yorkban jelentette be, hogy kormánya 42 gyereket akar hazaszállítani szíriai menekülttáborokból. A Belga hírügynökségnek nyilatkozó tárcavezető szerint a művelet nagyon kényes, ugyanis csak a gyerekeket hoznák vissza Belgiumba az anyák nélkül. Mint mondta, az anyák nagyon súlyos háborús bűncselekményeket követtek el Szíriában és ezért ott kell őket bíróság elé állítani. Goffin közölte azt is, hogy a Belgiumból származó anyák jelen pillanatban nem szeretnének megválni gyermekeiktől. Ugyanakkor rávilágított, hogy az ő felelősségük elfogadni az ideiglenes elválasztást, hogy gyermekeik biztonságba kerülhessenek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!