2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Illegális bevándorlás - A görög hatóságok menedékkérők százait szállították el Leszboszról a szárazföldre

  • Illegális bevándorlás - A görög hatóságok menedékkérők százait szállították el Leszboszról a szárazföldre

Több mint 11 ezer, a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika háború és szegénység sújtotta területéről érkezett menekültet és migránst helyeztek el a szigeten lévő Moriában, Európa legnagyobb ilyen célra berendezett táborában, amelyet eredetileg negyedannyi ember befogadására alakítottak ki.

Hétfőn 635 ember, zömmel családok szálltak fel egy utasszállító hajóra, amely észak-görögországi táborokba viszi őket. A nap folyamán további menedékkérők szállítanak el Leszboszról.

A lépés része az athéni kormány által augusztus 31-én meghirdetett intézkedéscsomagnak, amelynek célja az egyre duzzadó menekültáradat kezelése. Görögországban az öt, szigeteken működő hivatalos tábor mindegyike túlzsúfolt.

Moriát, amely korábban katonai támaszpont volt, a segélyszervezetek a nyomorúságos lakhatási körülmények miatt bírálják. Három év óta most vannak ott a legtöbben, és mindennaposak az erőszakos cselekmények. Egy afgán gyereket meggyilkoltak a múlt hónapban egy verekedésben, és a táborban lévő nők arra panaszkodnak, hogy nem érzik magukat biztonságban.

Görögország a legjelentősebb érkezési helye a Szíriából, Afganisztánból és Irakból induló illegális bevándorlóknak. Idén mintegy 56 ezren jöttek. Négy évvel ezelőtt, 2015-ben csaknem egymillió migráns és menekült lépett be a görög határon át az Európai Unióba, hogy onnan folytassa útját a gazdag nyugat- és észak-európai célországok felé. Az EU és Törökország közötti, 2016. márciusi menekültügyi megállapodás a töredékére csökkentette az illegális migrációt, viszont több tízezren rekedtek Görögországban, miután a nyugat-balkáni országok egymás után lezárták határaikat.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával + videó

A Napi aktuális vendége Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, MCC volt, akivel Velkovics Vilmos műsorvezető többek között Somkuti új könyvéről, a NATO Ukrajna missziójáról beszélgettek, de szó volt arról is, hogy Amerika 10 éve védelmi megállapodást kötött Ukrajnával, illetve, hogy 50 millió dollárral támogatja az év végéig Washington Kijevet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Robbanás volt Hollandiában egy iskolánál + videó

Péntekre virradóra, detonáció történt egy rotterdami építőipari szakiskola bejáratánál, és az elkövetők horogkereszteket és obszcén szavakat festettek az épület homlokzatára – írta pénteken az NlTimes hírportál.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!