2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Idén is kialakulhat az El Nino jelenség

Hír TV

2019. március 7., csütörtök 18:20

2019-ben ismét kialakulhat az El Nino nevű természeti anomália, ami jelentős változásokat hozhat az egész világ időjárásában. Ausztráliában a forró nyári hónapokban több mint 200 hőmérsékleti rekord dőlt meg, de a Föld más részein is szélsőségessé vált az időjárás.

A sydneyi Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport beszámolója szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események nem véletlenül történtek. A jövőben számolni lehet a globális felmelegedés következményeivel.

Kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.

Az ausztrál nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugróan forró napok és szárazság, valamint régiókra kiterjedő bozóttüzek jellemezték.

„Még jelentős erőforrásaink vannak tartalékban, amiket a tűzvészek alkalmával vetünk be. Szó szerint akár több száz tűzoltó áll készen hogy a földön tűzoltó eszközökkel vagy a levegőben helikopterekről végezzék az oltást” – mondta Adnrew Crisp, tűzoltóparancsnok.

A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okoztak az élővilágban. Ezzel párhuzamosan más régiókban heves esők és árvizek pusztítottak.

A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök már a fákon megfőttek. Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a szélsőséges meleg idejére kidolgozott új szabályoknak megfelelően át kellett helyezni a mérkőzéseket olyan napszakokra, amikor már csillapodott a hőség.

Az idei ötven fokos hőséget hozó Ausztrália legharagosabb nyara egy újabb példája a klímaváltozásnak.

Míg Ausztráliában a kánikula, Amerikában a soha nem látott zord hideg tombolt, amit a vasárnap Alabamára lecsapó tornádó súlyosbított. Trump elnök a 23 halálos áldozatot követelő ítéletidő helyszínére utazik.

„Úgy érzem, mindent megkaptunk, amire szükségünk van. Most a helyreállítás a legfontosabb, és ez sok időt vesz igénybe. Nem hetekről, hónapokról van szó. Nagyon hosszú időbe telik mindaz, míg a megfelelő erőgépekkel megtisztítjuk az útszakaszokat, eltakarítjuk a törmeléket. Most ott tartunk, hogy próbálunk rendet tenni, hogy utána megkezdhessük a teljes újjáépítés folyamatát” – mondta Bobby Kilgore, rendőrségi szóvivő.

Magyarországon a 2018-2019-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot.