2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Idén is kialakulhat az El Nino jelenség

2019-ben ismét kialakulhat az El Nino nevű természeti anomália, ami jelentős változásokat hozhat az egész világ időjárásában. Ausztráliában a forró nyári hónapokban több mint 200 hőmérsékleti rekord dőlt meg, de a Föld más részein is szélsőségessé vált az időjárás.

  • Idén is kialakulhat az El Nino jelenség

A sydneyi Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport beszámolója szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események nem véletlenül történtek. A jövőben számolni lehet a globális felmelegedés következményeivel.

Kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.

Az ausztrál nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugróan forró napok és szárazság, valamint régiókra kiterjedő bozóttüzek jellemezték.

„Még jelentős erőforrásaink vannak tartalékban, amiket a tűzvészek alkalmával vetünk be. Szó szerint akár több száz tűzoltó áll készen hogy a földön tűzoltó eszközökkel vagy a levegőben helikopterekről végezzék az oltást” – mondta Adnrew Crisp, tűzoltóparancsnok.

A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okoztak az élővilágban. Ezzel párhuzamosan más régiókban heves esők és árvizek pusztítottak.

A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök már a fákon megfőttek. Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a szélsőséges meleg idejére kidolgozott új szabályoknak megfelelően át kellett helyezni a mérkőzéseket olyan napszakokra, amikor már csillapodott a hőség.

Az idei ötven fokos hőséget hozó Ausztrália legharagosabb nyara egy újabb példája a klímaváltozásnak.

Míg Ausztráliában a kánikula, Amerikában a soha nem látott zord hideg tombolt, amit a vasárnap Alabamára lecsapó tornádó súlyosbított. Trump elnök a 23 halálos áldozatot követelő ítéletidő helyszínére utazik.

„Úgy érzem, mindent megkaptunk, amire szükségünk van. Most a helyreállítás a legfontosabb, és ez sok időt vesz igénybe. Nem hetekről, hónapokról van szó. Nagyon hosszú időbe telik mindaz, míg a megfelelő erőgépekkel megtisztítjuk az útszakaszokat, eltakarítjuk a törmeléket. Most ott tartunk, hogy próbálunk rendet tenni, hogy utána megkezdhessük a teljes újjáépítés folyamatát” – mondta Bobby Kilgore, rendőrségi szóvivő.

Magyarországon a 2018-2019-es tél összességében enyhébb volt a szokásosnál. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 1,24 Celsius-fok volt, ami 1,3 fokkal haladja meg az 1981-2010-es sokéves átlagot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemre és korra való tekintet nélkül  gyűjtötték össze a zsidókat + videó

Nemre és korra való tekintet nélkül gyűjtötték össze a zsidókat + videó

1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Ma, arra a több százezer zsidó honfitársunkra emlékezünk, akiket kiszakítottak közülünk. A a magyarországi holokauszt emléknapján a Napi aktuális vendége volt Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!