2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Ideiglenes tűzszünet amerikai nyomásra

Ötnapos tűzszünetet rendelt el Törökország a szomszédos Szíriában. A kis-ázsiai állam amerikai nyomásra döntött a fegyvernyugvás mellett, miután az Egyesült Államok alelnöke Erdogan államfővel tárgyalt. Az Ankara által terrorszervezetnek tartott Kurd Népvédelmi Egységeknek ez idő alatt le kell adniuk nehézfegyvereiket, és el kell hagyniuk a biztonsági övezetet.

  • Ideiglenes tűzszünet amerikai nyomásra

Az Egyesült Államok és Oroszország túl nagy falatnak bizonyult Törökország számára, ezért Ankara a diplomáciai üzengetések után végül meghajolt a nagyhatalmak akarata előtt.

Moszkva a hét közepén vezényelt katonai alakulatokat Szíriába, hogy segítséget nyújtson azoknak a kurd egységeknek, amelyek ellen offenzívát indított Törökország. A Föderáció emellett azért vonult be az országba, hogy kitöltse azt az űrt, amit az amerikai katonák távozása után keletkezett.

Az Egyesült Államok alelnöke pedig azzal a feladattal érkezett a kis-ázsiai állam fővárosába, hogy rábírja Erdogan elnököt a Szíriában indított hadjárat leállítására.

Mike Pence sikerrel járt, mert az ankarai vezetés beleegyezett egy átmeneti tűzszüneti megállapodásba, és ideiglenesen, 5 napra felhagyott a kurdok elleni harcokkal is.

A felek egy közös nyilatkozatot is aláírtak, amelyben rögzítették, hogy a határtól délre eső 32 kilométeres szakaszon egy biztonsági övezetet hoznak létre, amely török fennhatóság alá kerül. Mike Pence hozzátette, amennyiben Ankara leállítja a katonai műveleteket Szíriában, Washington nem vezet be gazdasági szankciókat Törökországgal szemben.

A döntést az ENSZ és az Európai Unió mellett az Egyesült Államok első embere is üdvözölte.

A török külügyminiszter beszédében leszögezte, nem fegyvernyugvásról, hanem a hadművelet átmeneti felfüggesztéséről van szó. A miniszter hozzátette, ha a pesmergák felrúgják az egyezményt, Ankara folytatja katonai akcióját. A kurdok szintén üdvözölték a fegyvernyugvás hírét, azt ígérték, betartják a megállapodást. Ugyanakkor azt is jelezték, készek újra fegyvert ragadni, ha Törökország eláll az egyezménytől.

Több hírforrás arról számolt be, hogy a felek már néhány óra után megszegték a tűzszünetet. A szír vezetés is szkeptikus a tűzszünet kapcsán. Az Aszad-reszim szintén ellenségként tekint a kurd kisebbségre. Damaszkusz egyetlen célja, hogy megakadályozza, hogy létrejöjjön az iraki Kurdisztánhoz hasonló félautonóm régió Szíriában.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!