2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Húsz éve nem volt ilyen – Mi jön még?

2012. december 18., kedd 18:40

Fegyverfelvásárlási láz tört ki az Egyesült Államokban a múlt heti iskolai lövöldözés után. Kereskedők arról számoltak be, hogy az elmúlt 20 évben ezen a hétvégén adták el a legtöbb lőfegyvert. Elemzők szerint az áll a háttérben, hogy a lakosság szigorúbb fegyvertartási szabályokra számít.

Az iskolai mészárlás egyik áldozatát búcsúztatták Newtownban. A fiú mindössze hatéves volt. Kedvenc amerikai focicsapata most néma tiszteletadással emlékezett rá. A mészárlás miatt az amerikai televíziók kivették műsorukból az erőszakos vagy kegyeletsértő filmeket. Az iskolák már megnyitottak Newtownban, egy közeli kisvárosban viszont biztonsági riadó volt egy fekete ruhás férfi miatt. Az összes oktatási intézményt kiürítették. „Egy gyanús férfiról kaptunk bejelentést, a szemtanúk azt mondták, lehet, hogy fegyver is van nála” – mondta egy rendőr, később azonban kiderült, vaklárma volt.


Barack Obama elnök az elmúlt napokban többször is kijelentette: minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza a fegyveres erőszakot. Rajta kívül Connecticut állam kormányzója és New York polgármestere is a fegyvertartás szigorítását szeretné. Washingtonban pedig több százan tüntettek az egyik fegyverpárti lobbicsoport székházánál. Egy fegyverkereskedő az utóbbi napokban azonban rekordmennyiségű fegyvert adott el. „Tegnap adtuk el a legtöbb fegyvert az elmúlt húsz év alatt, ma pedig valószínűleg ennél is többet visznek majd” – mondta a fegyverboltos férfi.

Elemzők szerint a lakosság fegyverpárti része tart a szigorúbb szabályoktól, ezért vásárolnak be a várható intézkedések előtt. A 20 éves ámokfutó anyja hat lőfegyvert tartott otthonában és gyermekével együtt járt lőgyakorlatra.

Forrás: Hír TV