2020. február 26.,
szerda, Géza napja

Hurrikán és tornádó is pusztít az USA keleti partvidékén

2019. szeptember 6., péntek 10:37

Észak-Amerikában, Georgiában, valamint Észak- és Dél-Karolinában a hatóságok kötelező kötelező kiürítést rendeltek el. Közben egyre több felvétel lát napvilágot arról, hogy a mostanra legyengült szélvihar hétfőn a Bahamákon mekkora pusztítást végzett.

Napokkal a Dorian hurrikán távozása után helikopterrel mentik az embereket a Bahamákon. Az amerikai hadsereg és a mentőszolgálatok helikopterei több tucat sérültet szállítottak kórházba a teljesen letarolt szigetről. A sziget infrastruktúrája a példátlanul erős szél következtében összeomlott, a szigeteken tízezreknek van szükségük ivóvízre, élelemre és orvosi ellátásra.

A becslések szerint a 13 ezer lakóépület egyike sem maradt ép. A hivatalos adatok szerint a szigeteken 23 halálos áldozata van a természeti csapásnak, azonban a hatóságok szerint ennél jóval többen halhattak meg.

Bár Floridába várták, Dorian végül legyengülve kedden észak felé kanyarodott a keleti part mentén haladva Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában pusztított. Erőssége napközben szinte óránként változott: hol hármasra erősödött, hol kettesre gyengült. Az érintett területeken rendkívüli állapot van érvényben és a hatóságok kötelező kötelező kiürítést rendeltek el. Dél-Karolina egyik történelmi városában, Charlestonban egy napja majdnem térdig érő víz hömpölygött az utcákon, a városban maradó lakosok árvízre készültek igyekeztek megóvni a házaikat. Most azonban már a takarításra készülnek.

Közben csütörtökön több tornádó is keresztülszáguldott Észak-Karolinán, az egyikről egy személyautó fedélzeti kamerája készített felvételt. A jelentések szerint emberéletet nem követelt ez a természeti csapás, azonban komoly anyagi károkat okozott.

Hír TV