Bár még csak az Európai Unió előszobájában vannak, sok horvát már most úgy érzi: hátrányokkal is jár majd a csatlakozás. Az uniós szabadalmi törvény miatt több helyi különlegességnek is nevet kell változtatnia. A Prosek nevű horvát desszertbort a már oltalom alatt álló olasz Prosecco szorította ki az európai piacról. A horvát bortermelők abszurdnak tartják a döntést, hiszen a két ital még csak nem is hasonlít egymásra.
„A Prosecco frizzante típusú bor, vagyis szén-dioxidot tartalmaz és alacsony, 9-12 százalékos az alkoholtartalma. A Prosek viszont 15-17 százalékos a természetes erjesztési folyamatnak köszönhetően” – mondta egy bortermelő, Andro Tomic.
Zágráb eddig csupán 12 élelmiszer-ipari terméket jegyeztetett be, EU-s szabadalmat pedig csupán egyre, a Kulen nevű fűszeres kolbászra kért.
Horvátország nyolc év egyeztetés után idén július elsején csatlakozik az Európai Unióhoz.