2021. január 20.,
szerda, Fábián, Sebestyén napja

Hongkongi tüntetések: Kína bekérette az Egyesült Államok nagykövetét

MTI

2019. november 26., kedd 08:50

Bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, Terry Branstadot a kínai külügyminisztérium kedden, miután a múlt héten az amerikai képviselőház is megszavazta a hongkongi tiltakozókat támogató törvényjavaslat végleges változatát. A kínai külügyminisztérium közleménye egyúttal felszólítja Washingtont, "javítsa ki tévedését", és ne avatkozzon bele Kína belügyeibe.

A közlemény hangsúlyozza azt is, hogy az Egyesült Államok e törvényjavaslattal csupán a feszültséget növeli a térségben, leszögezve, hogy a tervezet Peking szerint ellentétes a nemzetközi joggal.

Ezzel szemben Branstad a nagykövetség egyik szóvivőjén keresztül súlyos aggodalmát fejezte ki a hongkongi helyzet miatt, kiemelve: Washington továbbra is úgy véli, a társadalmi fejlődés zálogai az eltérő politikai vélemények, amelyek tiszta és szabad választásokon mérkőznek meg.

Az amerikai képviselőház múlt hét szerdán szavazta meg a hongkongi tiltakozókat támogató és egyben Kínát az erőszak veszélyeire figyelmeztető törvényjavaslat végleges változatát, egy nappal az után, hogy a törvényjavaslatot a szenátusban is elfogadták.

A törvény előírná az amerikai kormányzatnak Hongkong helyzetének rendszeres, évenkénti felülvizsgálatát mind pénzügyi, mind emberi jogi szempontból. A törvény megbízná az Egyesült Államok elnökét is, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat e különleges közigazgatási területen. Donald Trump elnök mindazonáltal még nem írta alá a jogszabályt.

Az "egy ország, két rendszer" elve mentén Kínán belül különleges közigazgatási státust élvező Hongkongban a hét végén tartottak helyi választásokat, amelyeken a demokráciapárti jelöltek elsöprő sikert arattak.

Hongkongban hat hónapja tart az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, és mára a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá szélesedett.

MTI