2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Hölvényi György: A magyarok olyan Európát akarnak, ahol a partiumi, erdélyi, székelyföldi, magyarországi polgárok otthon érzik magukat

A magyarok normális és békés Európát akarnak, ahol biztonságban otthon érezhetik magukat - mondta Hölvényi György EP-képviselő szombaton Nagyenyeden, ahol Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szöveteség (RMDSZ) elnökével együtt vett részt választási pódiumbeszélgetésen.

  • Hölvényi György: A magyarok olyan Európát akarnak, ahol a partiumi, erdélyi, székelyföldi, magyarországi polgárok otthon érzik magukat

A Nincs mese címmel rendezett fórum előtt a magyar közmédiának nyilatkozva a kereszténydemokrata politikus kifejtette: a választási kampányban világossá kell tenni, hogy a magyarok az anyaországban és Erdélyben nem érdekeltek a háborúban, békét, békességet akarnak.

A KDNP alelnöke szerint két évtizedes tagság után most már ideje, hogy Kelet-Közép-Európa is megfelelő befolyást tudjon gyakorolni az Európai Unióban és véget kell vetni a kettős mércének a régi és új tagállomok között. Úgy értékelt: mindezek eléréséhez fontos az összefogás, a magyar érdek képviselete az Európai Parlamentben (EP).

Hölvényi György kifejezte reményét, hogy a választások révén a békepárti erők kerülnek nagy számban az EP-be, és ott a valóban fontos kérdések kerülnek napirendre.

"Szeretném azt, hogy a családról, Európában a családok szerepéről, az európai kultúráról mint megtartó erőről (...) tudunk beszélni", és nem kitalált álmokról "kell majd döntenünk", hanem valóban, ami az embereket érdekli, ami ott foglalkoztatja, és "ez a dolgunk" - fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő.

Úgy értékelt, az egész választási kampány arról szól, hogy a magyarok normális Európát akarnak, olyan Európát, ahol a partiumi, erdélyi, székelyföldi, magyarországi polgárok otthon érzik magukat.

Kelemen Hunor elmondta, kampánykörútja során azt tapasztalta, hogy az emberek nagy többsége elégedetlen az Európa Bizottsággal, a polgárok a "bürokratáktól kérik vissza az Európai Uniót". A gazdák, kisvállalkozók a versenyképességükhöz szükséges támogatásokat hiányolják és változásokat sürgetnek.

Az emberekben van egy erős szorongás a háború miatt, és békét akarnak. Az erdélyi magyarok ezen felül az őshonos kisebbségek jogvédelmét, a kettős mérce felszámolását is sürgetik - sorolta.

Az RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Romániában a június 9-i választásokon magas részvétel várható. Az erdélyi magyarok európai képviselete ezért szerinte most azon múlik: megértik-e, hogy nemcsak saját magukért, hanem az egész közösségükért is felelősek, voksuk nem magánügy.

"Felelősek vagyunk a Kárpát-medencei magyar közösségért, a magyar nemzetért is, és azt a tábort kell erősítenünk, amely a változást akarja. Tehát a közös felelősség és a személyes felelősség találkozása elvezethet, és el kell vezessen oda, hogy a magas részvétel biztosítva legyen. Mi nem maradhatunk a románok alatt részvételben, nem lehetünk kevesebbek, mint a román választók!" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

 

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Magyar Nemzet: Még szurkolás közben is hazudozik Magyar Péter

Magyar Nemzet: Még szurkolás közben is hazudozik Magyar Péter

A Tisza Párt alelnöke most a szurkolók körében fotóztatja magát, azt mutatva, hogy ő nem a VIP-páholyok világában érzi jól magát. A valóság azonban az, hogy Magyar korábbi életét VIP-páholyokban és az annál is drágább skyboxokban töltötte.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!