2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hollandiában már olvad az aszfalt a rendkívüli forróságban

Portugáliában már két faluból is ki kellett költöztetni az embereket az erdőtűz miatt. Mindkét ibériai országban tovább tart a rendkívüli forróság, amelynek Spanyolországban 3 halálos áldozata van. De Hollandiában is nagy a kánikula, utakat zártak le, mert olvadni kezdett az aszfalt, Svédországban 250 éve az idei volt a legmelegebb július.

  • Hollandiában már olvad az aszfalt a rendkívüli forróságban

Helikopterről oltják az erdőtüzet Portugália déli részén, a turisták által is kedvelt Algarve régióban, ahol az Afrika felől érkező front hatására 40 fok feletti hőség tombol. 740 tűzoltó küzd az ezer hektáron pusztító lángokkal, amelyek már lakott területek közelében pusztítanak. Ezért a hatóságok már két falut is kiürítettek.

A szerencsésebbek a tengerparton próbálják elviselni a 2003 óta nem látott kánikulát. Az Ibériai-félsziget nagyobb államában, Spanyolországban halálos áldozata is van a hőségnek „Rossz, nagyon rossz, mert nem vagyok oda a hőségért. A nyár eddig jó volt, de aztán jött a hőhullám, és uh… Most csak az árnyékban várom, hogy szűnjön meg. Nincs más választásunk” – mondta egy madridi lakos.

Az előrejelzések szerint vasárnap még tovább tart a pokoli hőség a dél-európai államokban. A kontinensrekord is megdőlhet. A legmelegebbet, 48 fokot 1977-ben Athénban mérték.

Elviselhetetlen a hőség a pekingi állatkertben is. „Mivel nagy a forróság, intézkedéseket vezettünk be, hogy lehűtsük a hőmérsékletet. Dél és 1 óra között, a legforróbb időszakában a napnak jégkockákat adunk az állatoknak, vagy valami hideget. És egész nap vízzel permetezünk” – közölte az egyik gondozó.

A Föld déli féltekén, Ausztráliában már véget ért a nyár, amely szokatlanul száraz volt idén. Új-Dél-Wales államban utoljára 1965-ben szenvedtek az aszály miatt. „Soha nem gondoltuk volna, hogy az ausztrál gazdák tehetetlenek a klímaváltozással szemben. Ilyen éghajlaton élnek, ők ezt bárkinél jobban tudják. A feladatunk, hogy meghallgassuk, támogassuk őket külön forrásból, hogy az előttük álló nehéz időszakban is jól teljesítsenek” – nyilatkozta Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

A kormány átszámítva 38 milliárd forintnak megfelelő segélyt nyúlt az időjárás sújtotta gazdáknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!