2024. 05. 14. Kedd Bonifác napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Komment 17:50

Külföld

Holland bombák is célba vették az Iszlám Államot

Hollandia is bekapcsolódott az Iszlám Állam bombázásába. A holland légierő két F–16-osa három légicsapást hajtott végre Irakban a szervezet járművei ellen, amelyek előzőleg kurd harcosokat támadtak. A szélsőséges iszlamisták Szíriában, a török határ közelében is folytatták előrenyomulásukat, Kobanit hetek óta ostromolják, a török kormány pedig a harcok átterjedésétől tart.

A nyugati beavatkozás csak lassítani tudja az Iszlám Állam előrenyomulását a kurdok lakta területen. „Légi támadást indítottak ma, de bárcsak tíz nappal ezelőtt tették volna! Akkor ezek a keselyűk nem mészárolnák le az egész várost, és nem halnának meg ártatlanok” – mondta az egyik lakos.

A terroristák hétfőn kitűzték a zászlójukat Kobaninál, miután több negyedet is elfoglaltak a török határon elhelyezkedő városban. Egy amatőr videón egyik harcosuk azt üzeni a nyugatnak: nem mondanak le Kobaniról, amelyet három oldalról ostromolnak. „Elfoglaljuk a koalíció erőfeszítései ellenére is, és Allah akaratából elpusztítjuk a hitetleneket, felszabadítjuk a várost a hitetlenektől a légicsapások ellenére is, nem állítanak meg minket.”

A török kormány a harcok átterjedésétől tart, ezért több mint egy tucat tankot vezényelt a területre, és nem engedi a határ közelébe a civileket és az újságírókat. A NATO biztosította a török vezetést: számíthat a katonai szervezet segítségére. „A NATO legfőbb felelőssége, hogy megvédje a szövetséges országokat. Törökország NATO-tag, és meg kell védenünk az integritását, a határait. Azért telepítettünk Patriot rakétákat Törökországba, hogy erősítsük az ország légvédelmét. Törökországnak tudnia kell, hogy a NATO ott lesz, ha átterjed a szíriai erőszak, ha bármilyen támadás éri az országot” – mondta Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára.

Az egyik török városban tüntetést is rendeztek a kurdok a Kobaninál dúló harcok miatt, a demonstrálók a rendőrökkel is összecsaptak. A tüntetők azért bírálják a török kormányt, mert nem küld csapatokat a város védelmére, pedig korábban megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy Kobani ne essen el.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!