2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Külföld

Hivatalos: meg kell ismételni Berlinben a 2021-es választást a csalások és visszaélések miatt

A 2021-es választáson történt törvénytelenségek és szabálytalanságok, visszaélések miatt a német Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Berlin egyes részein – a választókerületek ötödében - meg kell ismételni a választást - írja az Origo.

  • Hivatalos: meg kell ismételni Berlinben a 2021-es választást a csalások és visszaélések miatt

Az Origo azt írja, hogy a szavazókat szándékosan tartották távol az urnáktól a 2021. szeptemberi választáson Berlinben. A zavaros állapotokban rengetegen voltak, akik nem tudták leadni a szavazatukat, ugyanis annyira feltorlódtak a sorok a szavazóhelyiségeknél.

A szavazás napján az alábbi problémák merültek fel:

  • hiány volt szavazólapokból, emiatt feltorlódtak a szavazni szándékozók
  • összeomlott a közlekedés, miután Berlinben ugyanazon a napon bonyolították le az országos, a regionális és a helyi önkormányzati választást, továbbá egy helyi népszavazást is
  • maratoni futóverseny volt a városban, számos útlezárással

A bíróság szerint is befolyásolt választáson a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) alkotta koalíció alakíthatott kormányt a Bundestagban. A helyzet azonban az elmúlt időszakban változott: a szavazók bizalma sokkal inkább a konzervatívok felé fordult.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) uniója még népszerűbb lett, hasonlóan az Alternatíva Németországért (AfD) párthoz.

A legfrissebb felmérések szerint a CDU/CSU támogatottsága 32 százalékos, az AfD pedig 23 százalékon áll. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán a szociáldemokrata SPD áll, mindössze 14 százalékkal.

A tervek szerint az új voksolásra 2024. február 11-én fog sor kerülni.

A jelenleg ellenzékben lévő konzervatív pártok már korábban az alkotmánybírósághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy szélesebb körben rendelje el a választás megismétlését – erre került sor most, több mint 2 évvel a választás után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Vezércikk- L.Simon: A pokol legmélyebb bugyrában vannak az árulók + videó

Pártalapításon dolgozik, és már az idei Európai Parlamenti választáson is indulna Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje. A férfi korábban a baloldali Partizán műsorában szállt bele páros lábbal a kormányba, akit csak sértett emberként tartanak számon a jobboldalon. A témában a Vezércikk vendégei L. Simon László, Deák Dániel és Gajdics Ottó is elmondták véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!