2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Szinbád

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Hirosimában találkozott az 1945-ös atomtámadás túlélőjével Robert Oppenheimer unokája

Hirosimába, az 1945. augusztus 6-i amerikai atomtámadás helyszínére látogatott Charles Oppenheimer, az amerikai atombomba feltalálójának, Robert Oppenheimernek az unokája.

  • Hirosimában találkozott az 1945-ös atomtámadás túlélőjével Robert Oppenheimer unokája

"Miután egyre nő a feszültség a nagyhatalmak között, és folytatódik a fegyverkezési verseny, itt a legfőbb ideje tanulni a nagyapám tanácsaiból, aki hangsúlyozta a nemzetközi szolidaritás elengedhetetlen voltát, és szorgalmazta, hogy gondolkodjunk el a világbékén. A hirosimai utazás alkalmat adott a múlt tanulmányozására, az ott folytatott beszélgetéseknek köszönhetően megismertem az atombomba ledobásának a következményeit, és megéreztem, hogy nekünk, emberi lényeknek nem szabad semmilyen bombát - közöttük atombombát sem - használnunk" - jelentette ki Charles Oppenheimer hétfőn tokiói sajtótájékoztatóján.

Oppenheimer június 1-jén járt Hirosimában. Meglátogatta a parkot, ahol az amerikai atomtámadás áldozatainak az emlékműve áll, és találkozott Ogura Keikóval, aki nyolcéves kislányként élte túl az atomtámadást. Tavaly Ogura Keiko találkozott a hét legfejlettebb ipari ország (G7) vezetőivel a hirosimai csúcstalálkozó alkalmából.

Az Egyesült Államok a második világháború végén dobott le atombombát Hirosimára és Nagaszakira, hogy meggyorsítsa Japán kapitulációját. Ez volt az egyetlen alkalom az emberiség történelmében atomfegyver harci bevetésére. Hirosimában az atombomba robbanásakor különböző adatok szerint 70-100 ezer ember halt meg, Nagaszakiban pedig 70 ezer. Az atomtámadások következtében sugárbetegségben, rákban és más betegségekben elhunytak száma mostanra meghaladta a félmilliót.

Fotó: Ogura Keiko, aki 8 éves volt, amikor atomtámadás érte Hirosimát (fotó: Getty Images)

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Fegyveres túszszabadítás volt Rosztovban

Rendőrkommandó bevetése vetett véget egy terrorizmusért elítélt rabok által elkövetett túszejtésnek egy előzetes letartóztatási központban Rosztov-na-Donu városban, a bűnözőket "likvidálták" - közölte vasárnap az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) sajtószolgálata.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!