2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Hiába nyernek, gondban lesznek

Az ellenzéki szociáldemokraták nyerhetik a lettországi parlamenti választásokat, a hárompárti jobbközép koalíció a jó gazdasági mutatók ellenére elveszítheti többségét. A szavazás meglepetését egy két évvel ezelőtt alapított populista párt jelentheti.

  • Hiába nyernek, gondban lesznek

1,5 millió lett választópolgár dönt a 100 fős rigai parlament mandátumairól. A legutolsó felmérések szerint hét párt kerül be a parlamentbe, köztük egy új, a két éve alapított a populista párt, amely rögtön a harmadik legerősebb párt és akár a mérleg nyelve lehet.

A lettek elégedettek a gazdasági eredményekkel, de unják a régi politikusaikat, a korrupció és a bürokrácia leépítése terén várnának még változásokat: erre licitáltak rá a populisták.

„Nincs szükség a változásra. Ha megnézzük, több európai országban történteket, akkor szerintem nekünk nem szabad ugyanazokat a hibákat elkövetnünk. Nem szabad drasztikus váltásokat csinálni. A nagyot mondó politikusnak nem szabad hinni, csak káosz jön utánuk” – vélekedett egy rigai lakos.

A felmérések szerint a lett választók többsége a jelenlegi jobbközép pártokra adja majd a voksát. „Mindig is úgy véltem, hogy a jelenlegi koalíció erős, és nagyon sok dolgot tett ebben a ciklusban. A következő kormányzati megbízást is nekünk kellene megkapnunk. Majd meglátjuk, hány mandátumunk lesz” – nyilatkozta Maris Kucinski lett miniszterelnök.

Választási szakértők a négy évvel ezelőtti forgatókönyvet várják: a legtöbb voksot kapó párt a szociáldemokraták lehetnek, de nem lesz meg a többségük, így a jobbközép erők összefogása tud kormányt alakítani.

 

 

 „Két lehetőség van: nem lehetetlen, hogy egyedül többséget szerzünk. Ugyanis jó a mért támogatottságunk, és sok a bizonytalan szavazó. A másik esély, hogy egy lett párt veszi a bátorságot, és koalíciót köt velünk” – hangoztatta Vjaceslavs Domrovskis, a Harmónia Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltje.

Az oroszbarát és a lettországi orosz nyelvű kisebbség támogatását bíró szocdemekkel egyelőre egyik, a parlamenti 5 százalékos küszöböt vélhetően átlépő párt sem jelezte együttműködési szándékát. A jobboldali szavazók ugyanis Oroszországot látják – részben történelmi, részben a jelenlegi orosz lépések miatt – a hazájukra leselkedő legnagyobb biztonsági fenyegetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!