2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Hétfőn összeül a bíborosi tanács a Vatikánban

Hétfőtől tárgyalnak a bíborosok a Vatikánban, hogy XVI. Benedek távozása után megvitassák az egyház belügyeit. A megbeszélések több napig tartanak, és sokan azt várják, hogy az elmúlt évek pénzügyi és szexuális botrányai is szóba kerülnek. A pápaválasztó konklávé csak ezután kezdődik, várhatóan egy, másfél hét múlva.

Piros szalaggal és a pecséttel zárták le a pápai lakosztályt a bíborosi tanács tagjai. Amíg az új pápát megválasztják, ez a testület irányítja az egyházat és a Vatikánt is. A bíborosokat hétfőre hívták össze, először a Vatikán belügyeiről tárgyalnak.

„A bíborosi tanács elnöke egy levelet küldött ki a bíborosoknak, akik a levél értelmében hétfő délelőtt fél 10-kor találkoznak az első, általános kongregáción – közölte Frederico Lombardi. – Ami a levélben már nincs benne, hogy hétfő délután egy második ülés is lesz. Ekkor fogják meghatározni a következő napok napirendi pontjait, de a konklávé összehívásának az időpontjáról nem döntenek” – tette hozzá a vatikáni szóvivő.

Sokan arra számítanak, hogy az ülésen szóba kerülnek a pénzügyi és szexbotrányok is. A pápaválasztó konklávé csak az után kezdődik, hogy a bíborosok az egyház belügyeit megtárgyalták. Előrejelzések szerint ez egy, másfél hét múlva lehet.

„Egyre gyakrabban halljuk, hogy az embereknek nem a hittel, hanem a vallással van baja. Elfogadják Jézus Krisztust, de az egyházat nem. Ezen kell változtatni” – foglalta össze Timothy Dolan reformpártinak tartott amerikai bíboros.

A Vatikánban minden zászlót félárbocra eresztettek a pápa lemondása miatt. A nyugalmazott Joseph Ratzinger a következő hónapokat a Vatikán nyári rezidenciáján, Castel Gandolfóban tölti. A palota az új pápa megválasztásáig zárva lesz a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!