2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Heten haltak meg az egy hete tartó zavargásokban

Hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiből az amerikai külügyminisztérium, az egy hete tartó zavargások miatt. A karibi országban eddig heten haltak meg az erőszak-hullámban, ami a kormányellenes tüntetésekből alakult ki.

  • Heten haltak meg az egy hete tartó zavargásokban

Volt, aki tévét, volt, aki pedig tűzhelyet vitt haza az össznépi boltfosztogatásból Haiti fővárosában, ahol napok óta tombol az erőszak. A zavargásoknak már számos halottja van; az utcára sötétedés után nem biztonságos kimenni, de nappal is veszélyes. -Erre figyelmeztette az Egyesült Államok külügyminisztériuma is az itt tartózkodó amerikai állampolgárokat, akiket arra kért, hogy kerüljék el a belvárost, ne sétáljanak ott, de a tömegközlekedést és a taxikat se vegyék igénybe, ne menjenek bankba, és bankautomatából se vegyenek fel pénzt.

Washington haza is rendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiből. A karibi országban több mint egy hete tartanak a zavargások, amik az ellenzéki tüntetésekből alakultak ki. A lakosság az életkörülmények romlása ellen tiltakozik, és lemondatnák az ország elnökét. Haiti a karibi térség legszegényebb állama, a népességnek több mint a fele átszámítva mintegy 500 forintból él naponta.

Az elnök miatt vagyok ebben a helyzetben. Nem tudok iskolába menni. Jovenel egy tolvaj, mennie kell, ha nem mond le, felgyújtjuk az egész országot. Addig maradunk az utcán, amíg el nem megy– mondja egy tüntető. Az államfő a tüntetések kezdetekor így szólította meg a haiti népet:

Az ellenzéknek, a radikálisoknak, a mérsékelteknek azt üzenem, hogy meg kell vitatni, hogyan oldjuk meg az éhezés problémáját– mondta Jovenel Moise, Haiti elnöke. 

Ezután viszont egy hetes hallgatás következett, majd csütörtök esti televíziós beszédében már kielentette, hogy nem hajlandó lemondani, és úgy fogalmazott: nem fogja hagyni, hogy az ország fegyveres banditák és drogkereskedők kezére kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!