2020. március 31.,
kedd, Árpád napja

Heten haltak meg az egy hete tartó zavargásokban

Hír TV

2019. február 15., péntek 09:15, frissítve: péntek 11:24

Hazarendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiből az amerikai külügyminisztérium, az egy hete tartó zavargások miatt. A karibi országban eddig heten haltak meg az erőszak-hullámban, ami a kormányellenes tüntetésekből alakult ki.

Volt, aki tévét, volt, aki pedig tűzhelyet vitt haza az össznépi boltfosztogatásból Haiti fővárosában, ahol napok óta tombol az erőszak. A zavargásoknak már számos halottja van; az utcára sötétedés után nem biztonságos kimenni, de nappal is veszélyes. -Erre figyelmeztette az Egyesült Államok külügyminisztériuma is az itt tartózkodó amerikai állampolgárokat, akiket arra kért, hogy kerüljék el a belvárost, ne sétáljanak ott, de a tömegközlekedést és a taxikat se vegyék igénybe, ne menjenek bankba, és bankautomatából se vegyenek fel pénzt.

Washington haza is rendelte nem kulcsfontosságú diplomatáit Haitiből. A karibi országban több mint egy hete tartanak a zavargások, amik az ellenzéki tüntetésekből alakultak ki. A lakosság az életkörülmények romlása ellen tiltakozik, és lemondatnák az ország elnökét. Haiti a karibi térség legszegényebb állama, a népességnek több mint a fele átszámítva mintegy 500 forintból él naponta.

Az elnök miatt vagyok ebben a helyzetben. Nem tudok iskolába menni. Jovenel egy tolvaj, mennie kell, ha nem mond le, felgyújtjuk az egész országot. Addig maradunk az utcán, amíg el nem megy– mondja egy tüntető. Az államfő a tüntetések kezdetekor így szólította meg a haiti népet:

Az ellenzéknek, a radikálisoknak, a mérsékelteknek azt üzenem, hogy meg kell vitatni, hogyan oldjuk meg az éhezés problémáját– mondta Jovenel Moise, Haiti elnöke. 

Ezután viszont egy hetes hallgatás következett, majd csütörtök esti televíziós beszédében már kielentette, hogy nem hajlandó lemondani, és úgy fogalmazott: nem fogja hagyni, hogy az ország fegyveres banditák és drogkereskedők kezére kerüljön.