2022. 05. 20. Péntek Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

CPAC Hungary 2022 - Konzervatív Politikai Akció Konferencia 13:30

Külföld

Hegyi-Karabah - Az örmény miniszterelnök a német kancellárral tárgyalt a konfliktusról

Nikol Pasinján örmény kormányfő és Angela Merkel német kancellár szombat este telefonon megvitatta a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet, miután a vitatott hovatartozású térségben kiújult a fegyveres konfliktus - közölte az örmény kabinet sajtószolgálata.

"Az örmény miniszterelnök a harci cselekmények alakulásáról tájékoztatta a német kancellárt. Beszámolt a török katonák részvételéről, valamint a Törökország által Azerbajdzsánba küldött szélsőségesekre és zsoldosokra vonatkozó legfrissebb tényekről. Merkel hangsúlyozta a tűzszünet és a békefolyamat újraindításának fontosságát az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) minszki csoportjában részt vevő országok vezetőinek október 1-jei nyilatkozata alapján"

- ismertette a sajtószolgálat a telefonbeszélgetés tartalmát.

Azerbajdzsán és Örményország között egy héttel ezelőtt robbantak ki ismét összecsapások. Jereván állítása szerint Törökország katonai erővel, illetve külföldi terroristákkal és zsoldosokkal segíti az azeri haderőt. Ankara tagadja ezt.

A többségében örmények lakta, körülbelül 145 ezres népességű Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként elszakadt Azerbajdzsántól, a háború alatt 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!