2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Hegyi-Karabah - Az örmény miniszterelnök a német kancellárral tárgyalt a konfliktusról

Nikol Pasinján örmény kormányfő és Angela Merkel német kancellár szombat este telefonon megvitatta a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet, miután a vitatott hovatartozású térségben kiújult a fegyveres konfliktus - közölte az örmény kabinet sajtószolgálata.

  • Hegyi-Karabah - Az örmény miniszterelnök a német kancellárral tárgyalt a konfliktusról

"Az örmény miniszterelnök a harci cselekmények alakulásáról tájékoztatta a német kancellárt. Beszámolt a török katonák részvételéről, valamint a Törökország által Azerbajdzsánba küldött szélsőségesekre és zsoldosokra vonatkozó legfrissebb tényekről. Merkel hangsúlyozta a tűzszünet és a békefolyamat újraindításának fontosságát az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) minszki csoportjában részt vevő országok vezetőinek október 1-jei nyilatkozata alapján"

- ismertette a sajtószolgálat a telefonbeszélgetés tartalmát.

Azerbajdzsán és Örményország között egy héttel ezelőtt robbantak ki ismét összecsapások. Jereván állítása szerint Törökország katonai erővel, illetve külföldi terroristákkal és zsoldosokkal segíti az azeri haderőt. Ankara tagadja ezt.

A többségében örmények lakta, körülbelül 145 ezres népességű Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta ismét nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként elszakadt Azerbajdzsántól, a háború alatt 30 ezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!