2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Házelnök: A parlament megkerülésével nem lehet döntést hozni a Brexitről

2019. szeptember 13., péntek 10:54

Vészhelyzeti tanulmányt készített a brit kormány a megegyezés nélküli Brexit negatív hatásairól. Az ellenzék szerint a megállapodás nélküli EU-tagság megszűnése súlyos gazdasági helyzetet idézhet elő. A londoni alsóház elnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy Egyesült Királyság kizárólag a parlament jóváhagyásával léphet ki az unióból.

Teherautók érkeznek a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő La Manche-csatorna egyik kikötővárosához, ahol ellenőrzőpontokat állítottak fel a Brexit utáni vámvizsgálatokhoz. Az átjárás most még zökkenőmentes, a brit kormány által közzétett legutóbbi dokumentum szerint azonban a kamionoknak akár 2 és fél napos várakozási időre is számítaniuk kell a szigetország uniós tagságának megszűnése után. 

Elemzők szerint egy esetleges megállapodás nélküli kiválás súlyos kereskedelmi fennakadásokat eredményezhet. A Brexit-párti politikusok szerint ez azonban kizárt.

Ekkora ostobaságot életemben nem hallottam. Ellentétben ezekkel a Westminster palotában ülő köztisztviselőkkel, 20 évet töltöttem a nemzetközi kereskedelemben. Termékeket adtam el és vásároltam. Miután az Egyesült Királyság több mint 100 kikötővel rendelkezik, annak a gondolata, hogy élelmiszerhiány lépne fel, teljességgel képtelenség

– közölte a Brexit párt elnöke. 

Hasonló véleményen van a kormányfő is, aki hivatalba lépése óta hangsúlyozza, hogy október végén mindenképpen kivezeti országát az Európai Unióból. Elemzők szerint Boris Johnson hogy elérje célját, kész megkerülni a parlamentet is, ami alkotmányos aggályokat vet fel egyes jogi szakértők szerint. 

Erre azonban az alsóház elnöke szerint a miniszterelnöknek nincs lehetősége. John Bercow erről egy rendezvényen beszélt. Véleménye szerint a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A házelnök leszögezte, az Egyesült Királyság európai uniós tagsága kizárólag a törvényhozás jóváhagyásával szűnhet meg.

A londoni alsó tábla a múlt héten fogadta el azt az ellenzéki kezdeményezést, amely megtiltja, hogy a konzervatív párti kormány megállapodás nélkül léptesse ki a szigetországot október 31-éig a Közösségből. 

Sőt, a képviselők arra is kötelezték miniszterelnököt, ha október 19-éig nem születik megállapodás a Brexit feltételrendszeréről, akkor Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell Brüsszelben a kiválás elhalasztását 3 hónappal. Ez azt jelentené, hogy a királyság január 31-éig biztosan az Európai Unió tagja maradna.

HírTV