2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Házelnök: A parlament megkerülésével nem lehet döntést hozni a Brexitről

Vészhelyzeti tanulmányt készített a brit kormány a megegyezés nélküli Brexit negatív hatásairól. Az ellenzék szerint a megállapodás nélküli EU-tagság megszűnése súlyos gazdasági helyzetet idézhet elő. A londoni alsóház elnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy Egyesült Királyság kizárólag a parlament jóváhagyásával léphet ki az unióból.

  • Házelnök: A parlament megkerülésével nem lehet döntést hozni a Brexitről

Teherautók érkeznek a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő La Manche-csatorna egyik kikötővárosához, ahol ellenőrzőpontokat állítottak fel a Brexit utáni vámvizsgálatokhoz. Az átjárás most még zökkenőmentes, a brit kormány által közzétett legutóbbi dokumentum szerint azonban a kamionoknak akár 2 és fél napos várakozási időre is számítaniuk kell a szigetország uniós tagságának megszűnése után. 

Elemzők szerint egy esetleges megállapodás nélküli kiválás súlyos kereskedelmi fennakadásokat eredményezhet. A Brexit-párti politikusok szerint ez azonban kizárt.

Ekkora ostobaságot életemben nem hallottam. Ellentétben ezekkel a Westminster palotában ülő köztisztviselőkkel, 20 évet töltöttem a nemzetközi kereskedelemben. Termékeket adtam el és vásároltam. Miután az Egyesült Királyság több mint 100 kikötővel rendelkezik, annak a gondolata, hogy élelmiszerhiány lépne fel, teljességgel képtelenség

– közölte a Brexit párt elnöke. 

Hasonló véleményen van a kormányfő is, aki hivatalba lépése óta hangsúlyozza, hogy október végén mindenképpen kivezeti országát az Európai Unióból. Elemzők szerint Boris Johnson hogy elérje célját, kész megkerülni a parlamentet is, ami alkotmányos aggályokat vet fel egyes jogi szakértők szerint. 

Erre azonban az alsóház elnöke szerint a miniszterelnöknek nincs lehetősége. John Bercow erről egy rendezvényen beszélt. Véleménye szerint a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. A házelnök leszögezte, az Egyesült Királyság európai uniós tagsága kizárólag a törvényhozás jóváhagyásával szűnhet meg.

A londoni alsó tábla a múlt héten fogadta el azt az ellenzéki kezdeményezést, amely megtiltja, hogy a konzervatív párti kormány megállapodás nélkül léptesse ki a szigetországot október 31-éig a Közösségből. 

Sőt, a képviselők arra is kötelezték miniszterelnököt, ha október 19-éig nem születik megállapodás a Brexit feltételrendszeréről, akkor Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell Brüsszelben a kiválás elhalasztását 3 hónappal. Ez azt jelentené, hogy a királyság január 31-éig biztosan az Európai Unió tagja maradna.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Indiában sokan meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt

Legkevesebb harmincnégyen meghaltak pancsolt szesz fogyasztása miatt a dél-indiai Tamilnádu államban, további több mint száz ember túlélte, hogy ivott a szóban forgó szeszből, de kórházba kellett szállítani őket - közölték csütörtökön hivatalos források.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Rutte előtt szabad az út a NATO-főtitkári posztra

Klaus Iohannis román államfő visszavonta jelöltségét a NATO főtitkári tisztségére, Románia is támogatja, hogy Mark Rutte távozó holland miniszerelnök kerüljön a védelmi szövetség élére - közölte csütörtökön a román elnöki hivatal.
Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Manfred Weber bevallotta, hogy büntetni akarja Magyarországot + videó

Vannak olyan politikusok Brüsszelben, akik ki nem állhatják a magyarokat, büntetni akarnak bennünket. Nem Orbán Viktort vagy a Fideszt, hanem az egész országot. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője ilyen. És ezt a saját szájával el is mondta – mondta el Menczer Tamás a Facebookra feltöltött videójában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!