2020. október 23.,
péntek, Gyöngyi napja

Hazatérhettek az erdőtűz miatt kitelepített emberek Andalúziában

MTI

2020. szeptember 1., kedd 16:34

Spanyolországban hazatérhetett az a több mint háromezer ember, akiket a hétvégén telepítettek ki az andalúziai Huelva környékén található falvakból egy nagy kiterjedésű erdőtűz miatt - közölték a helyi hatóságok kedden.

Becslések szerint több mint 12 ezer hektárnyi, főként fenyő- és eukaliptusz erdőkkel borított területet égettek fel a lángok.

A tüzet öt nap után sikerül stabilizálniuk és visszaszorítaniuk az oltásban közreműködő földi és légi egységeknek.

Az egyelőre ismeretlen eredetű katasztrófa élettelen tájat hagyott maga után, elszenesedett fák maradványai emelkednek ki a mindent elborító szürke hamuból. A hazatérőkre most a károk felmérése vár.

A déli tartományban legutóbb három évvel ezelőtt fordult elő hasonló nagyságú tűzeset, akkor 10 ezer hektárnyi zöld terület pusztult el.

Az erdőtüzek szempontjából Spanyolországban eddig kedvező volt az idei év; augusztus 16-áig mintegy ötezer kisebb-nagyobb tűzesetet regisztráltak, amelyek összesen 30 ezer hektárnyi területet érintettek, több mint 30 százalékkal kevesebbet mint az évtized átlaga.

2020-ban eddig hét nagy, azaz 500 hektárt meghaladó erdőtűzzel kellett megküzdeni, a legnagyobb a Kasztília és León tartományban található Lober de Alistében mintegy kétezer hektárt égetett fel.

MTI