2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Hatalmas pofon a német kormánynak

A Szövetségi Számvevőszék kétségbe vonja a német kormány villamosenergia-átállási terveinek megalapozottságát. A szervezet jelentést adott közre, mely szerint az atomerőművek leállítása és a szénerőművek közelgő kivonása tükrében nem elégséges a megújuló energiaforrások telepítésének üteme, ahogy a hálózatbővítés sem halad a szükséges mértékben. Ezen felül a megújuló energiatermelés ingadozásainak kiegyenlítését szolgáló szabályozható erőművi kapacitások sem elegendőek.

  • Hatalmas pofon a német kormánynak

– A biztonságos villamosenergia-ellátás elérése hosszú távon így nem garantálható – mondta Kay Scheller számvevőszéki elnök a jelentés bemutatásakor. – Az energetikai átállás nem halad a helyes irányba, és a szövetségi kormánynak sürgősen irányt kell változtatnia – fogalmazott.

A következmények súlyosak lehetnek

Scheller szerint a cél a klímasemlegesség elérése, mégpedig biztonságos és megfizethető ellátás mellett. Ez a „generációs projekt” ambiciózus ugyan, de megvalósítása akadozik. – A kudarc súlyos következményekkel járna, mert az energetikai átállás sikere központi jelentőségű a lakossági bizalom, a német gazdaság és a klímavédelmi célok elérése szempontjából – figyelmeztetett Scheller. Emlékeztetett arra, hogy az energiagazdasági törvény előírja, hogy az ellátásnak egyszerre kell biztonságosnak, megfizethetőnek és környezetbarátnak lennie. A számvevőszék lesújtó következtetésre jut a villamos energia tekintetében: a biztonságos ellátás veszélybe került, a villamos energia drága, miközben a szövetségi kormány képtelen átfogóan felmérni az energetikai átállásnak a természetre és a környezetre gyakorolt hatását.

A jelentés megállapítja: amellett, hogy a kormány a meglévő villamosenergia-kapacitások megújuló forrásokra való átállítását tervezi, az ipar, a mobilitás és az épületek fűtésének villamosításával a kereslet is erőteljesen növekedni fog, így 2021 és 2030 között egyharmadával, 750 terawattórára nő majd. A zöld áram esetében „előrelátható, hogy a bővítési célokat nem fogják elérni”. A Szövetségi Hálózati Ügynökség a szárazföldi szélenergia számára 2023-ra kitűzött célmennyiségnek csak a felére, 6,4 gigawattra hirdetett kiírást. Közel 16,5 gigawattra lenne szükség ahhoz, hogy 2024-ben elérjék a megcélzott szintet.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!