2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

Hat magyar európai parlamenti képviselő is érintett lehet a korrupciós botrányban

Hat magyar európai parlamenti képviselő is érintett lehet a brüsszeli korrupciós botrányban. Ezt az Origo írta, egy emberi jogi jelentés elfogadása kapcsán, amelyet a DK-s, momentumos és jobbikos képviselők is megszavaztak.

  • Hat magyar európai parlamenti képviselő is érintett lehet a korrupciós botrányban

 Annak ellenére voksoltak igennel a katari állampolgárok vízummentességére, hogy komoly emberi jogi problémák vannak az országban.

Egyre nagyobb méreteket ölt az Eva Kaili volt szocialista EP-alelnök nevével fémjelzett brüsszeli korrupciós botrány – írta az Origo. Az Európai Parlament csúcspolitikusa idegen külföldi érdekek szolgálatába állt, Katar és Marokkó érdekeit képviselte. A belga nyomozóhatóságok a házkutatások során több millió eurónyi készpénzt és nagyértékű ajándékokat foglaltak le. A botrány főszereplője Eva Kaili több más politikust is magával rántott, főleg szocialista, de liberális, sőt néppárti képviselők is érintettek.

Ezúttal azok a képviselők keveredtek gyanúba, akik megszavazták az Európai Parlament Külügyi Bizottságának egyik emberi jogi jelentését. Ebben Marokkó és Katar egyaránt pozitívan szerepelnek, dacára annak, hogy számos kétely merül fel a nők jogai, a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadsága, az emberijog-védők szabadon bocsátása, a halálbüntetésre vonatkozó moratórium, a migráns munkavállalók jogai, illetve a jemeni háborús bűnökkel kapcsolatos elszámoltathatóság terén. A jelentésben felhívják a Bizottságot arra, hogy kezdjen megbeszéléseket annak érdekében, hogy a katari állampolgárok vízummentességet kapjanak és a régióból származó diákok hozzáférjenek az Erasmus+ programhoz.

A Gyurcsány pártjához tartozó Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Dobrev Klára is megszavazta, csakúgy, mint a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton. A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége és a liberális Renew frakcióból senki sem szavazott ellene. A fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak.

Ujhelyi István nem volt ott a szavazáson. A korábban szocialista, jelenleg független képviselő decemberben még tagadta, hogy bármilyen kapcsolatban lett volna Kailival. Aztán kiderült, hogy közösen szervezett vele konferenciát, egy európai parlamenti csoportban pedig Újhelyi főnöke volt a korrupciós botrányba belebukott görög szocialista politikusnő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!