2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Hat atomreaktort épít húsz év alatt Lengyelország

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni.

  • Hat atomreaktort épít húsz év alatt Lengyelország

Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban kedden elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

Az első lengyel atomerőmű 2033-ra épül fel a biztos elmondása szerint, a jelenlegi elképzelések alapján a Balti-tenger partvidékén. Lengyelország összesen "egynél több, valószínűleg kettő" atomerőművet tervez építeni - mondta.

A nukleáris erőmű technológia lehetséges beszállítójáról szólva Piotr Naimski leszögezte, hogy Lengyelország hosszú távú technológiai együttműködő partnert keres a projekt kivitelezéséhez. "Nincs szükségünk sem befektetőkre, sem tőkepiaci finanszírozásra. Olyan hosszú távú együttműködő partnerre van szükségünk, aki velünk együtt részt vesz a beruházásban és a projekt kivitelezésében és üzemeltetésében" - mondta.

Krzysztof Tchorzewski lengyel energiaipari miniszter korábban a parlamentben arról beszélt, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat-kilenc atomreaktor blokkot tervez építeni és számos lehetséges partnerrel vette már fel a kapcsolatot az ügyben, de "a legnagyobb érdeklődés az Egyesült Államok részéről volt tapasztalható".

Lengyelország és az Egyesült Államok az idén júniusban írt alá Washingtonban szándéknyilatkozatot békés célú atomenergetikai együttműködésről.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!