2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Három napon át tárgyalnak a Brexitről: egy évvel hosszabbítanak?

Háromnapos csúcsértekezlet kezdődik szerdán Brüsszelben: először az uniós tagállamok vezetői tanácskoznak a megszokott keretek között, elsősorban az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit), a belső biztonságról és a migrációról, ezután pedig sor kerül a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozóra 51 ország állam- és kormányfőjének részvételével. Amerika kétoldalú megállapodásokra készül a Brexit után, egyes hírek szerint a folyamatot egy évvel meghosszabbítanák.

  • Három napon át tárgyalnak a Brexitről: egy évvel hosszabbítanak?

A szerdai nyitónap a Brexitről fog szólni, ugyanis az eredeti tervek szerint most kellene megkötni a megállapodást a brit kiválás feltételeiről, de ez elemzők szerint valószínűleg nem fog sikerülni. A bennmaradó tagországok vezetőinek munkavacsorájára meghívták a brit kormányfőt, akivel megvitatják a problémás kérdéseket, ezután huszonhetes körben folytatódik az ülés Michel Barnier uniós főtárgyaló részvételével.

Csütörtök reggel az uniós vezetők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja fog tájékoztatni a korábbi döntések végrehajtásának állásáról.

A munkaülésen főként a migrációval és a belső biztonsággal, külügyekkel foglalkoznak majd. Erős üzenetet akarnak küldeni az embercsempészek elleni küzdelemről, a külső határok védelméről, a migrációs származási és tranzitállamokkal való együttműködésről. Elsősorban a közelmúltbeli orosz lépésekre reagálva a résztvevők emellett a kiberbiztonság erősítéséről és a vegyi fegyverek használatának visszaszorítását szolgáló új szankciókról is egyeztetnek.

Ezután informális eurócsúcs következik, amelynek fő témája a gazdasági és monetáris unió további elmélyítése.

Este megtartják az ASEM-csúcs nyitóünnepségét, amelyet gálavacsora követ.

Pénteken a résztvevők az Európa és Ázsia közötti együttműködés megerősítéséről egyeztetnek. Az ülés margóján az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodást ír alá Szingapúrral.

Végezetül pedig csúcsértekezletet tartanak az EU és Dél-Korea, illetve az EU és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) között.

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Lighthizer hivatalos jegyzékben értesítette erről a szenátus pénzügyi bizottságának elnökét, Orrin Hatch republikánus politikust.

A dokumentum szerint Washington azonnal meg akarja indítani a tárgyalásokat a brit kormánnyal, amint London készen áll erre az Európai Unióból való kilépése után. Az emlékeztető utalt arra is, hogy ezekről a tárgyalásokról Donald Trump elnök korábban már megállapodott Abe Sindzo japán kormányfővel és Jean-Claude Junckerral, az Európai Bizottság elnökével.

El vagyunk szánva arra, hogy ezeket a tárgyalásokat az amerikai dolgozóknak, farmereknek és vállalkozásoknak kedvező, lényegi eredményekkel zárjuk le – szögezte le Lighthizer.

A bejelentés abba a folyamatba illeszkedik, amelynek keretében az Egyesült Államok újratárgyalta Mexikóval és Kanadával az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást, a NAFTA-t, változtatásokat eszközölve az áruk eredetére és bizonyos munkajogi kérdésekre vonatkozóan.

Donald Trump már a kezdetektől, elnökválasztási kampánya óta élesen kikelt az Egyesült Államok kulcsfontosságú partnereivel szemben fennálló kereskedelmi deficit ellen. Elnökként pedig vámmal sújtotta a szövetségesektől származó acél- és alumíniumimportot, és átfogó kereskedelmi háborúba bocsátkozott Kínával.

Michel Barnier uniós főtárgyaló javaslatot tett az Egyesült Királyság EU-ból való kiválását követő, korábban 2020. december 31-ig tervezett átmeneti időszak további egyéves meghosszabbítására a tárgyalásokon kialakult patthelyzet feloldása érdekében - közölték diplomáciai források szerdán.

Névtelenséget kérő tisztségviselők arról számoltak be, hogy Barnier az átmeneti időszak kiterjesztésének lehetőségéről beszélt, ami szerinte talán lehetővé tenné a tárgyalások legfőbb vitás pontjának számító ír-északír határellenőrzés ügyének rendezését.

Az egyik lehetőség az átmeneti időszak egyéves meghosszabbítása, hogy több idő legyen megkötni a kereskedelmi egyezményt  – mondta a beszámolók szerint a főtárgyaló a tagállamok általános európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi tanácsülésén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!