2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Külföld

Három évtizednyi várakozás után a NATO-ba tartanak a macedónok

Macedónia új nevén, Észak-Macedóniaként ma aláírta a NATO csatlakozási jegyzőkönyvet, így a balkáni állam előtt megnyílt az út a katonai szövetségbe. A folyamat elindulására Macedónia sokat várt, a görögökkel három évtizeden át folytatott névvita miatt erre nem volt lehetőségük. Az állam rövidesen a katonai szövetség 30. tagja lehet.

  • Három évtizednyi várakozás után a NATO-ba tartanak a macedónok

„Az Ön széke ott lesz. Hadd segítsek” – viccelődött a NATO főtitkára, de jelképes is volt a jelenet: a NATO végre tagságot kínál Macedóniának. A csatlakozási jegyzőkönyvet a NATO-tagállamok képviselői mind aláírták, Görögország is, amely egy évtizedig akadályozta a balkáni állam közeledését a katonai szövetséghez.

„Számunkra a NATO arról szól, hogyan tehetjük a világot biztonságosabbá. Mi ki fogjuk venni a részünket a NATO-missziókból, s a balkáni régió stabilitásán fogunk dolgozni” – mondta Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter. 

Ezt várja el tőle a nyugati katonai szövetség, a közel 30 évig tartó névvita sok feszültséget okozott Görögország és Macedónia között. A görögök történelmi jogon a nevet maguknak tartották fenn, a volt jugoszláv tagállam emiatt tavaly belement a kompromisszumos megoldásba: Észak-Macedóniára változtatta nevét, így már a görögöknek nincs kifogásuk, hogy megpályázzák a NATO- és az EU-tagságot.

„A NATO ajtaja nyitva áll azon országok előtt, amelyek megfelelnek a tagsági követelményeknek. Ilyenek a demokratikus értékek, a jogállamiság és a szabadságjogok tisztelete” – nyilatkozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. 

Észak-Macedónia szerdán aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet, ezzel megindult a folyamat, amelynek teljesítése végén a balkáni állam a NATO 30. tagállamává válhat. A hírre Oroszország feszülten reagált: a Balkánon egy befolyási területet elvesztett, ezért figyelmeztetett, hogy Kelet-Európában Ukrajna és a Kaukázusban Georgia NATO-közeledését elfogadhatatlannak tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Véres dráma játszódott le Montpellier bírósága előtt

Véres dráma játszódott le Montpellier bírósága előtt

Egy nő és egy férfi lövöldözésben életét veszette kedden a dél-franciaországi Montpellier bírósága előtt - közölte a helyi prefektúra, kizárva a terrorista indítékot. A rendőrség feltételezése szerint a férfi előbb lelőtte a volt párját, majd öngyilkos lett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!