2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Külföld

Három éve történt a nizzai terrortámadás

87 halálos áldozatot követelt (a merénylővel együtt) a támadás, több mint háromszáz ember pedig megsérült.

  • Három éve történt a nizzai terrortámadás

Három éve ezen a napon késő este Nizzában egy tunéziai származású migráns, bizonyos Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tengerparti sétányon tartózkodó, mintegy 30 ezres tömegbe. Az emberek a nemzeti ünnep alkalmából nézték a tűzijátékot a sétányról, amikor megtörtént a tragédia.

A 31 éves tunéziai férfi 80 kilométeres óránkénti sebességgel hajtott a tömegbe, közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. Bouhlel tartózkodási engedéllyel élt Franciaországban, korábban már több, kisebb bűncselekményt is elkövetett. A merényletet 2015-ben kezdte el kitervelni, és ebben öten segítettek neki.

 Fotó: AFP

 

A terrorista július 11-én bérelte a teherautót, amellyel aztán az elkövetkezendő három napban felderítette a terepet. 14-én végül a járművel nekiment az útlezáró kerítésnek (az országban ugyanis rendkívüli állapot volt érvényben a 2015. november 13-i terrortámadás óta). A tunéziai férfi mintegy 2 kilométert tett meg, cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert halálra gázolhasson. A rendőrség tüzet nyitott rá, pisztolyával visszalőtt a rendőrökre. A sofőrt végül lelőtték.

A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam nevében vállalta Adrien Guihal. A terrortámadás következtében 87-en vesztették életüket, és 307 ember pedig megsérült.

Guihalt végül két évvel később, májusban fogták el Rakkában az amerikai támogatású Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) tagjai. Adrien Guihalt 2012-ben négy év börtönre ítélték Franciaországban, emellett felfüggesztett börtönbüntetést is kapott egy robbanásos merénylet kiterveléséért. A férfi ezután menekült Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, július 14-én délelőtt megemlékezést tartanak a terrortámadás áldozatainak emlékére, este pedig a Nizzai Filharmonikus Zenekar ad koncertet a merénylet helyszínén, amelynek végén, tíz óra harmincnégy perckor, amikor a merényletet elkövették, az ég felé forduló 86 fénysugárral emlékeznek majd a halottakra.

888.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!