2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Külföld

Harmadik napja nem jutnak dűlőre Obamáék

Továbbra sincs megegyezés az amerikai költségvetésről – így már harmadik napja zárva tartanak a nem alapvető kormányzati intézmények az Egyesült Államokban. Barack Obama szerda este egyeztetett a kongresszus vezetőivel, de a tárgyalás nem hozott eredményt. A vita központjában Obama egészségügyi reformja áll.

A tervezett ázsiai útja helyett a szerda estét is a Fehér Házban töltötte Barack Obama. Az amerikai elnök indonéziai és brunei látogatását is lemondta, hogy a kongresszus vezetőivel próbáljon megoldást találni a kormányzati kifizetések leállására. A zárt ajtók mögött tartott tárgyalás nem hozott eredményt.

„Az elnök ma este megerősítette, hogy nem hajlandó tárgyalni” – mondta John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke.

A nem létfontosságú kormányzati intézmények már harmadik napja zárva tartanak a költségvetési vita miatt. Több mint 700 ezer közszolgát küldtek kényszerszabadságra, bezártak a kormányhivatalok, a nemzeti parkok és a múzeumok is. A patthelyzet oka, hogy a republikánusok meg akarják vonni a finanszírozást Obama egészségügyi reformjától. Erről viszont az elnök és pártja hallani sem akar. A felek egymást hibáztatják.

„Az elnök ma nagyon-nagyon határozott volt. Ilyen még nem történt, hogy egy párt kész pénzügyi katasztrófa szélére sodorni az országot” – fogalmazott Harry Reid, a szenátus demokrata frakcióvezetője.


Az egészségügyi reform egyik legfontosabb eleme épp a kormányleállás napján lépett életbe. Az amerikaiak ezentúl állami üzemeltetésű weboldalakon keresztül vásárolhatnak egészségügyi biztosítást. A tervek szerint így az a 48 millió amerikai is találhat magának megfizethető egészségügyi ellátást, akik eddig ezt nem engedhették meg maguknak. A republikánusok elsősorban azért ellenzik a reformot, mert jövőre büntetést kell fizetnie azoknak, akik nem vásárolnak biztosítást. Obama azzal érvel, hogy a törvényt a kongresszus és a legfelsőbb bíróság is jóváhagyta.

„Az egészségügyi törvényt elfogadta a képviselőház, a szenátus és a legfelsőbb bíróság is. Ez már a kampányban is központi téma volt, de a törvény marad!” – jelentette ki az amerikai elnök.

Elemzők attól tartanak, hogy a költségvetési vita miatt a kongresszus az adósságplafon emeléséről sem fog megegyezni. Ez azt jelentené, hogy október 17-e után az Egyesült Államok képtelen lesz átutalni a nyugdíjakat, fizetés nélkül maradnak a katonák, és Amerika képtelen lesz visszafizetni adósságait.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!