2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Halhatatlan klónsereget hozott létre egy afrikai méh

A foki mézelő méhek dolgozói egész klónsereget képesek létrehozni magukból - derítette ki egy most publikált kutatás. A klónok beszivárognak a rivális méhfajok kaptáraiba, és átveszik az uralmat a kolónia felett.

  • Halhatatlan klónsereget hozott létre egy afrikai méh

Ismert, hogy egyes élőlények nőstényei képesek aszexuálisan, vagyis hím közreműködése nélkül szaporodni. A szűznemzés (partenogenezis) előnye, hogy nem kell időt és energiát fordítani a párosodásra, a génállomány pedig nem hígul fel. Hátránya, hogy csökken a genetikai változatosság, ami megnehezíti az adott faj alkalmazkodását az állandóan változó környezeti viszonyokhoz. 

A partenogenezis nem hibátlan szaporodási mód, mivel a genetikai anyag egy kicsiny része a rekombinációként ismert folyamat során rosszul rendeződik át, ami fejlődési rendellenességekhez, vagy steril peték létrejöttéhez vezet.

A FOKI MÉZELŐ MÉHEK (APIS MELLIFERA CAPENSIS) DOLGOZÓI AZONBAN MUTÁCIÓ RÉVÉN KÉPESSÉ VÁLTAK ARRA, HOGY A REKOMBINÁCIÓ ELKERÜLÉSÉVEL TÖKÉLETES KLÓNOKAT HOZZANAK LÉTRE MAGUKBÓL.

Míg a tanulmányozott méhfaj királynője szexuálisan, dolgozója aszexuálisan szaporodik. A Sydney-i Egyetem kutatói egy kísérletben megakadályozták, hogy a királynő hímekkel (herékkel) párosodjon, így ő is szűznemzésre kényszerült. Ezt követően megvizsgálták, hogy a királynő és a dolgozók peterakása során milyen gyakorisággal fordult elő rekombinációs folyamat.

Meglepetésre azt találták, hogy a királynő utódaiban százszor több rekombináció ment végbe, mint a dolgozók ivadékaiban, akik ezzel tulajdonképpen önmaguk közel tökéletes kópiáit hozták létre. 

AZT IS SIKERÜLT KIMUTATNI, HOGY A VIZSGÁLT KAPTÁR KLÓNJAINAK JELENTŐS RÉSZE EGYETLEN FELMENŐRE VEZETHETŐ VISSZA - EGY DOLGOZÓRA, AMI AZ ELMÚLT HARMINC ÉVBEN TÖBB MILLIÓSZOR "MÁSOLTA LE" MAGÁT.

A klónok mindegyike egészséges és termékeny volt, valamint a szaporodás során sikerrel akadályozták a rekombinációs folyamatot.

A klónok támadása

Benjamin Oldroyd, a Sydney-i Egyetem viselkedésgenetikusa szerint ezek a klónok meglehetősen önző viselkedést mutatnak - előfordul, hogy a kolónia királynőjének elhullásakor, a jövőbeni királynőket tartalmazó petéket egyszerűen kihajítják, és saját tojásaikat rakják a helyükre.

ILYEN TEKINTETBEN A KLÓNOK INKÁBB RÁKSEJTEKRE HASONLÍTANAK, AMIK KONTROLLÁLHATATLAN SZAPORODÁSUKKAL FELEMÉSZTIK A "SZERVEZETET", VAGYIS SAJÁT KOLÓNIÁJUKAT.

A foki mézelő méhek klónjainak másik csoportja azonban egészen más utat választ - a rivális afrikai síkvidéki mézelő méh (Apis mellifera scutella) fészkeit szállják meg.

KÉMIAI ANYAGOK KIBOCSÁTÁSÁVAL ARRA KÉNYSZERÍTIK AZ OTT DOLGOZÓKAT, HOGY SAJÁT IVADÉKAIK HELYETT AZ ELLENSÉG UTÓDAIT NEVELJÉK, ÉS EZZEL RÖVIDESEN A KOLÓNIA ÖSSZEOMLÁSÁT IDÉZIK ELŐ.

Becslések szerint a síkvidéki mézelő méh kolóniák 10 százaléka válik évente a parazita életmódot folytató klónok áldozatává. 

(Phys.org/Live Science)

Fotó(Illusztráció): STVORECZ ADRIÁN

Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Orbán Viktor az Európai Parlament brüsszeli épületében tárgyalt

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig. Amíg ez a kérdés nincs megválaszolva, addig semmilyen migrációval kapcsolatos uniós rendelkezés nem működik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben kedden.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!