2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

Halálos áradások Kínában és Indiában

Hír TV

2020. július 1., szerda 12:23

Súlyos áradások sújtják Kínát és Indiát. A halálos áldozatok száma közelíti a százat, de miután sokakat eltűntként tartanak számon, sem Peking, sem Újdelhi nem tudja pontosan, hányan vesztették életüket a természeti katasztrófában.

Túlélők után kutatnak a kínai Hupej tartományban a katasztrófavédelem munkatársai. A hatóság emberei amellett, hogy a bajba jutottakon segítenek, alapvető élelmiszert és vizet szállítanak azoknak, akik arra várnak, hogy kimenekítsék őket. 

Az ázsiai ország középső és keleti részén napok óta szakad az eső, ami súlyos áradásokhoz vezetett, több helyen pedig sárlavinák pusztítottak. A katonaság és a rendőrség közreműködésével folyamatosak a kitelepítések. Már százezreket evakuáltak.

Hupej mellett Hunan, Csiangszhi és Csöcsiang tartományban a legrosszabb a helyzet. Volt, ahol az ár egész falvakat mosott el. Víz hömpölyög az utcákon, a helyiek pedig mentik értékeiket. Az ingatlanokban helyrehozhatatlan károk keletkeztek.

Az áradások több tízmillió embert érintenek, és már 50 felett van a halottak száma. Miután sokakat eltűntként tartanak nyilván, Peking további áldozatokkal számol.

A Kínával szomszédos India észak-kelti részén sem jobb a helyzet. Asszám államot szintén természeti csapás sújtja. Az esőzések nyomán megáradt folyók a termőföldek mellett lakott területek is elöntöttek.

Újdelhi információi szerint az elmúlt napokban többen életüket vesztették, de a halottak számát csak megbecsülni tudják.

A hatóságok 30 feletti halálesetről tudnak, de hasonlóan Kínához sokakat még keresnek, emiatt vélhetően az elhunytak száma emelkedni fog.

Hír TV