2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Külföld

Halálbüntetést kaphat a pittsburghi ámokfutó

Halálbüntetést kaphat a pittsburghi ámokfutó, aki 11 embert gyilkolt meg egy zsinagógában. Ezt az ügyben eljáró szövetségi ügyészség közölte, hozzátéve: a gyilkosság mellett gyűlölet-bűncselekmény miatt is vádat emelnek a férfi ellen. A támadó szombat reggel egy zsidó névadási ünnepség idején rontott be egy pittsburghi zsinagógába, ahol tüzet nyitott a gyülekezet tagjaira, majd a kiérkező rendőrökre is rálőtt, mielőtt őrizetbe vették.

  • Halálbüntetést kaphat a pittsburghi ámokfutó

„Minden zsidónak meg kell halnia” – ezt üvöltötte a fegyveres, amikor szombat délelőtt behatolt a Élet Fája zsinagógába. Éppen istentisztelet zajlott mintegy 100 hívő részvételével, a merénylő vaktában nyitott tüzet az ott tartózkodókra.

A rendőrséget az épületből riasztották, a kommandósok rekordidő alatt kiérkeztek a helyszínre, ahol rövid tűzpárbajba kezdtek az elkövetővel. A megsérült fegyveres végül megadta magát, őrizetbe vették, majd sérülései miatt kórházba vitték.

„Szörnyű látványt nyújtott a gyilkosság helyszíne, az egyik legszörnyűbb kép fogadott, amit életemben láttam. Nagyon szomorú” – mondta Pittsburgh közbiztonsági felügyelője, Wendell Hissrich.

A közbiztonsági felügyelő szerint a zsinagóga elleni támadás gyűlölet-bűncselekmény volt. Az elkövető egy Robert Bowers nevű 46 éves helyi férfi, aki a közösségi oldalakon rendszeresen szélsőjobboldali tartalmakat posztolt. A tömeggyilkosság reggelén azt írta ki, hogy a zsidó menekültsegélyező szervezet bevándorlókat segít Amerikába, hogy a fehér társadalmat gyengítse, ezért ez ellen tennie kell.

Donald Trump a lövöldözést követően azt nyilatkozta, hogy a fegyvertartási szabályokat továbbra sem szándékozza szigorítani, de a halálbüntetés bevezetését javasolja.

„Egy dolgot meg kellene tennünk: szigorítanunk kellene a büntetőtörvényeinket, a halálbüntetésről beszélek. Ha valaki ilyet tesz, halálbüntetést kellene kapnia. Ilyen esetekben nem szabadna éveket várni a bíróságok ítéletére” – így az amerikai elnök.

A merénylet rendkívül érzékeny időszakban történt, ugyanis alig egy napja, hogy a hatóságok elfogták a magát republikánusnak, Donald Trump hívének tartó levélbombás merénylőt, aki tucatnyi liberális közéleti szereplőnek, köztük Soros Györgynek, Barack Obamának és HIllary Clintonnak is küldött csőbombát. Az Egyesült Államokban 2 hét múlva tartják a félidős kongresszusi választásokat, a kampány hangneme egyre radikálisabb.

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint ideje lenne változtatni az Egyesült Államokban a fegyverviselésről szóló alkotmány-kiegészítésen. A szakértő a köztévé reggeli műsorában annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai fegyverviselési szabályozás idejét múlt, a társadalmi körülményeknek nem felel meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!