2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Ha nincs fal, nincs fizetés

Már negyedik hete nem kapnak fizetést a szövetségi kormányzati alkalmazottak az Egyesült Államokban. A legalacsonyabb fizetési osztályba sorolt repülőtéri biztonsági dolgozók számára a nemzetközi szakma és a helyi kormányok próbálnak átmeneti megoldást nyújtani.

  • Ha nincs fal, nincs fizetés

Donald Trump azért nem hajlandó aláírni a kormányalkalmazottak béreinek kifizetését, mert 5 milliárd dollárt követel a költségvetésből az amerikai-mexikói határon építendő fal munkálataira. A világ egyik legforgalmasabb repülőterén tüntettek azok a dolgozók, akik az amerikai kormányzati leállás miatt tiltakoztak. A los angelesi légikikötő biztonsági személyzete már 4 hete nem kap fizetést.

Ahogy mögöttem látható, sok társunk éppen ennivalót kap, mindent elfogadnak, hogy túléljék ezt az időszakot. Pillanatnyilag mindenki nagyon feszült, nemcsak hogy nem kaptuk meg az utolsó fizetési csekkünket, de nagyon úgy néz ki, hogy a következőt sem fogjuk– mondja Bobby Orozco a biztonságiak szakszervezetének vezetője.

A repülőterek biztonsági személyzete a legalacsonyabban fizetett szövetségi kormányalkalmazottaknak számítanak. Az elhúzódó leállás miatt az államok próbálják a maguk hatáskörén belül enyhíteni a dolgozók terheit. A repülőtéren például élelmiszerjegyeket osztogatnak. Sokaknak, főként a családosoknak és azoknak, akik hitelt törlesztenek, az elmúlt 4 hét komoly nehézségeket okozott.

Egyedül nevelem a gyerekemet, és szerencsére, engem nem érintett olyan rosszul annyira, de vannak olyanok, akiknek több gyerekeik vannak, és most valakit keresniük kell, aki segít. Nagyon nehéz helyzet ez, amibe az elnök juttatott minket, de ... személy szerint én azt gondolom, hogy túljutunk rajta– mondta el Gilbert Vasquez, a biztonsági szolgálat munkatársa. A repülőtéri dolgozók munkája nélkülözhetetlennek tűnik minden dolgozó réteg számára.

Ez őrület. Vannak emberek, akik dolgozni akarnak menni, és lekésik a járataikat a kormány miatt. Ez igazságtalanság... a kormányzati leállás nagy hiba, senkinek nem kellene ingyen dolgoznia– számolt be az egyik utas, Candice. 

A repülőtéri dolgozók nemzetközi összefogásban segítik az amerikai kollégákat, a kanadai légiirányítók például pénzt gyűjtenek számukra, és váltásban rendelnek pizzát a bajba jutott kollégáknak. Washington D.C-ben az egyik sztárséf létesített ingyenkonyhát a szövetségi kormányalkalmazottak számára.

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk, mint a többi katasztrófahelyzetnél is. Válságidőszak van, és az emberek most már vagy negyedik hete nem tudnak rendes ételt enni, reméljük, hogy legalább ezzel segítünk, ha adhatunk meleg ételt nekik és a családjuknak– nyilatkozta Nate Mook, a World Central Kitchen igazgatója. 

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le, amikor Donald Trump kijelentette, hogy nem írja alá a kormányzati hivatalok negyedének költségvetését addig, amíg nem szavaznak meg neki 5 milliárd dollárt az Egyesült Államok és Mexikó közti határon építendő fal megépítésére. Az elnök azt is megígérte, hogy ha a kormányzat újraindulhat, 800 ezer szövetségi alkalmazott kapja meg visszamenőlegesen fizetését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!