2019. december 6.,
péntek, Miklós napja

Ha leszavazzák a tervezetet, az a brexit-folyamat leállását hozhatja

Hír TV

2018. november 21., szerda 19:16, frissítve: csütörtök 08:11

A brit kormányfő szerint leállhat a brexit- folyamata, ha a parlament leszavazza az uniós kilépésről szóló megállapodástervezetet.

Igazi nagyüzem a rendkívüli brexit-csúcs előtt: Az azonnali kérdések napján a londoni parlamentben a brit kormányfő kérdezték. A munkáspárt vezetője arra volt kíváncsi, Theresa May számol-e azzal, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg. A miniszterelnök azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a lehető legjobb megállapodást kössék meg az uniós tagállamokkal a kilépésről. Ha a képviselők nem szavazzák meg, az le is állíthatja a folyamatot.

„Ha megnézzük az EU-val kötött megállapodás alternatíváját, az még nagyobb bizonytalanságot, megosztottságot jelent, Vagy annak a kockázatát, hogy egyáltalán nem lesz brexit” – így a brit kormányfő.

Az ennek feltételeit tartalmazó 585 oldalas dokumentumról a múlt héten egyezett meg a brit kormány és az Európai Bizottság. Tiltakozásul több miniszter is lemondott, ők azért ellenezték a megállapodástervezetet, mert az végdátum nélkül léptetné életbe az egységes vámügyi szabályozás az EU és GB között, amennyiben nincs időben rendezve az ír-északír határellenőrzés.. Ezzel a tory képviselők szerint London ha akarna se tudna kilépni a vámunióból, mert Brüsszel megvétózná.

Ráadásul a spanyolok sem szavazzák meg a brexit-megállapodást, csak akkor, ha rendezik az ibériai állam és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát. Madrid az 1713-as spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a területről London javára. Azóta a spanyolok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét. Legutóbb a 2016-os népszavazás előtt vetették fel, Gibraltár a britek unióból való kilépése után kerüljön közös spanyol-brit fennhatóság alá. Ezt a helyi kormány és a brit kabinet is elutasította. May ezt a kérdést külön rendezné.

„Olyan megállapodást akarunk, amely az Egyesült Királyság egészére működik, beleértve Gibraltárt is” – mondta Theresa May, aki szerdán még Brüsszelbe utazik, hogy az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon.

A német kancellár szerint is még sokat kell tenni a tervezet végső formába öntésééig.

„Még mindig ellenzik Spanyolországban. Nem tudom, pontosan hogyan oldjuk meg ezt az ügyet, de remélem, vasárnapig megoldjuk. A következő napokban sokat kell dolgozni Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kapcsolatáért” – mondta a német kancellár.

Ha a brüsszeli csúcson a tagállamok vezetői elfogadják a brexit részleteit, azt a tagállamoknak és a londoni parlamentnek is meg kell szavaznia, hogy életbe léphessen.