2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Külföld

Sortűz egy dél-afrikai bányában, rengeteg halott

Harminchat sztrájkoló bányász meghalt, amikor a dél-afrikai biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk Marikana település platinabányájában. A vérontásba torkollott demonstráció előtt már a rivális szakszervezetek is összecsaptak, Jacob Zuma államfő értelmetlen erőszakról beszél.

Sztrájkoló bányászokra nyitottak tüzet a rendőrök Dél-Afrikában. Szemtanúk szerint a botokkal és bozótvágókkal felszerelt demonstrálók gránátokat dobtak a rendőrök felé, az egyenruhások ezután vetettek be éleslőszert. A rivális szakszervezetek a karhatalommal való összetűzésük előtt egymással is összecsaptak, tíz ember már ekkor életét veszítette a brit közszolgálati média közlése szerint.

Nathi Mthethwa rendőrségi miniszter közlése szerint az egyenruhások csütörtökön azután nyitottak tüzet a Lomin’s cég bányájának háromezer dolgozójára, hogy azok nem tettek eleget a hatóságok felszólításának és nem hagytak fel akciójukkal. A BBC tudósításában pedig arról számol be, hogy a sortűz előtt vízágyút, könnygázt és hanggránátot vetettek be. A szakszervezetek a vérontás kivizsgálását követelik.

Jacob Zuma elnök értelmetlennek nevezte a vérontást, és megígérte, hogy hamarosan tárgyalásokat kezdeményeznek az érintett felekkel. Kijelentette azt is: felszólította a rendőröket, hogy tegyenek meg mindent a biztonság megőrzése érdekében.

A Johannesburgtól száz kilométerre lévő platinabányában egy hete szünetel a kitermelés a sztrájk miatt. Az egyik újonnan alakult érdekképviselet 300 ezer forintnak megfelelő havi bért követelt a sortűzbe torkollott demonstráción. A lövöldözés és a sztrájk miatt a londoni központú platinabánya tulajdonosa leállította a kitermelést. Ez a cég adja a világ platinakitermelésének 12 százalékát, s Dél-Afrikában található a világ a nemesfémkészletének 80 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!