2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Gyengült, de még mindig életveszélyes Florence

Hír TV

2018. szeptember 13., csütörtök 09:21, frissítve: csütörtök 11:45

Veszített erejéből, de még mindig az utóbbi évtizedek egyik legerősebb hurrikánjának számít az Egyesült Államok keleti partvidékéhez közelítő Florence. A kormányzó elrendelte a teljes készültséget. A kettes erősségű trópusi viharrá szelídült hurrikán várhatóan a csütörtöki nap folyamán éri el a szárazföldet.

Évtizedek óta Florence hurrikán a legerősebb vihar, ami a keleti partvidék felé közelít, Észak- és Dél-Karolina a legveszélyeztetettebbek. A kormányzó már felkészítette az államot a legrosszabbra.

„Észak-Karolina kész szembenézni a Florence hurrikán erejével. A felkészülési idő lassan lejár. A reggeli előrejelzés szerint a vihar már csak néhány órára van tőlünk. Csütörtök reggelre érik el a partokat az erős széllökések. Az üzenet világos, katasztrófa közeleg, már a küszöbön áll” – nyomatékosította Roy Cooper.

A helyiek már készülnek a vihar érkezésére. A boltokban lassan hiánycikknek számítanak a tartós élelmiszerek és az ásványvíz, és sokan már a homokzsákokat pakolják a házak körül.

„Minden elfogyott, nincs tej, nincs kenyér, most már nincs semmi az üzletekben. Mindenki feltankol, én tegnap töltöttem tele a kocsit” – mondta egy helyi nő.

A Nemzeti Gárda folyamatos ügyeletet tart, a keleti parti katonai támaszpontok szintén állandó készültséget rendeltek el. A világ legnagyobb haditengerészeti bázisán, a virginiai Norfolkban minden, a tengeren lévő hadihajót kiürítettek. A Florence 4-es minősítést kapott a Saffir-Simpson-skálán, nem sokkal a partok előtt azonban már veszített erejéből. A Florence várhatóan csütörtökön éri el a szárazföldet.