2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Gyász és bojkott: megállt az élet Genovában

Elbúcsúztatták a genovai hídösszeomlás áldozatainak egy részét, azokat az elhunytakat, akiknek családtagjai elfogadták az állami temetést. Több család ugyanis a kormányt is felelősnek tartja a Morandi-híd beomlása miatt.

  • Gyász és bojkott: megállt az élet Genovában

Hozzátartozók és gyászolók sokasága gyűlt össze a keddi genovai hídkatasztrófa áldozatainak állami ravatala mellett. Fehér rózsák díszítették a 19 koporsót az északi kikötőváros egyik rendezvényközpontjában. A búcsúztatáson egy egész junior futballcsapat is részt vett, ők csapattársukat, a 22 éves albán származású Marius Djerrit gyászolták. „Hihetetlen, annyira igazságtalan. 22 évesen így meghalni, elfogadhatatlan” – mondta Rina Perlice, az elhunyt albán fiatal egyik rokona.

Több áldozat családja is bojkottálta az eseményt és saját maguk szervezték meg szeretteik temetését. Így demonstrálva azt, hogy a tragédia elkerülhető lett volna. „Mint mondhatnék. Fiúkat, testvéreket, barátokat veszítettünk el. Semmit sem mondhatok” – fogalmazott az egyik gyászoló. „Nehéz bármit is mondani, mert ezeknek a dolgoknak nem szabadna megtörténnie, de sajnos mégis megtörténnek. Most keresnek valakit, akit hibáztatni lehet, de a halottak már nem jönnek vissza” – tette hozzá egy másik részvevő.

Savona polgármestere szerint Olaszországnak el kellene kezdnie átnézni az épületek állapotát, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő többet. „Most az emlékezés és a gyász ideje van, de gondolnunk kell a régió útjainak állapotára és az infrastruktúra biztonsági állapotára is, mert ezeket az áldozatokat nem követhetik újak. Olaszországnak meg kell állnia és gondolkodnia ezen” – emelte ki Ilaria Caprioglio.

A hivatalos adatok 38 halálos áldozatról szólnak, ám a tűzoltók az éjszaka még 3 holttestet találtak egy autóban. A temetési ceremónia magyar idő szerint délelőtt fél 12-kor kezdődött. Az eseményt Angelo Bagnasco bíboros celebrálta és részt vett rajta Sergio Mattarella elnök és Giuseppe Conte miniszterelnök is.

A genovai érsek úgy fogalmazott: „kötelesség igazságot szolgáltatni az áldozatoknak”. 

A gyászoló városban megállt az élet, a genovai kikötőben a hajókürtök megszólaltatásával búcsúztak a halottaktól.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!