2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Külföld

Görögkatolikus püspököket avatott boldoggá Ferenc pápa

Ma is fel kell lépni a romboló ideológiák ellen - hangsúlyozta Ferenc Pápa az erdélyi Balázsfalván. A katolikus egyházfő a nagyjából százezres tömeg előtt boldoggá avatta a romániai görögkatolikus egyház kommunista börtönökben elhunyt hét püspökét.

  • Görögkatolikus püspököket avatott boldoggá Ferenc pápa

A szombati csíksomlyói szentmise után Ferenc pápa Moldvába látogatott, majd vasárnap visszatért Erdélybe: Balázsfalvára utazott romániai látogatásának zárónapján. A Kis- és Nagy-Küküllő összefolyásánál fekvő város az erdélyi románok kulturális és vallási központja, görögkatolikus püspökségi székhely.

A vasárnapi szentmisét a Szabadság mezején tartották, ott, ahol a XIX. században több politikai nagygyűlést tartottak a románok.

A katolikus egyházfő itt avatott boldoggá hét görögkatolikus püspököt.

A pápát elismerő görögkatolikus egyházat 1948-ban betiltotta a román kommunista állam. A most boldoggá avatott hét egyházi vezetőt a Rómához való hűségük miatt hazaárulással vádolták meg és elítélték. Mindannyian börtönben haltak meg. Az egyház működését 1989-ben engedélyezték újra, híveinek száma nagyjából fél millióra tehető.

Prédikációjában arról beszélt a pápa, hogy ma is születnek olyan ideológiák, amelyek alattomos módon megpróbálnak érvényre jutni és megpróbálják elszakítani az embereket a leggazdagabb kulturális és vallási örökségektől. Azt mondta, hogy a gyarmatosító ideológiák nem tekintik értéknek az embert, az életet, a házasságot és a családot, és csakúgy, mint régen, ateista, romboló javaslatokkal ártanak legfőképpen a fiataloknak, gyökértelenné téve őket.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Torockó visszavárja a magyar turistákat

Először szerveztek turisztikai szezonnyitót Erdély legszebb fekvésű településén, Torockón. A határtól alig három órás autóútra található falu a magyar kultúra egyik régi bástyája, épített öröksége hungarikum. Néhány éve mégis zömmel a románok látogatják.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!