2020. július 9.,
csütörtök, Lukrécia napja

Görögkatolikus püspököket avatott boldoggá Ferenc pápa

Hír TV

2019. június 2., vasárnap 18:05

Ma is fel kell lépni a romboló ideológiák ellen - hangsúlyozta Ferenc Pápa az erdélyi Balázsfalván. A katolikus egyházfő a nagyjából százezres tömeg előtt boldoggá avatta a romániai görögkatolikus egyház kommunista börtönökben elhunyt hét püspökét.

A szombati csíksomlyói szentmise után Ferenc pápa Moldvába látogatott, majd vasárnap visszatért Erdélybe: Balázsfalvára utazott romániai látogatásának zárónapján. A Kis- és Nagy-Küküllő összefolyásánál fekvő város az erdélyi románok kulturális és vallási központja, görögkatolikus püspökségi székhely.

A vasárnapi szentmisét a Szabadság mezején tartották, ott, ahol a XIX. században több politikai nagygyűlést tartottak a románok.

A katolikus egyházfő itt avatott boldoggá hét görögkatolikus püspököt.

A pápát elismerő görögkatolikus egyházat 1948-ban betiltotta a román kommunista állam. A most boldoggá avatott hét egyházi vezetőt a Rómához való hűségük miatt hazaárulással vádolták meg és elítélték. Mindannyian börtönben haltak meg. Az egyház működését 1989-ben engedélyezték újra, híveinek száma nagyjából fél millióra tehető.

Prédikációjában arról beszélt a pápa, hogy ma is születnek olyan ideológiák, amelyek alattomos módon megpróbálnak érvényre jutni és megpróbálják elszakítani az embereket a leggazdagabb kulturális és vallási örökségektől. Azt mondta, hogy a gyarmatosító ideológiák nem tekintik értéknek az embert, az életet, a házasságot és a családot, és csakúgy, mint régen, ateista, romboló javaslatokkal ártanak legfőképpen a fiataloknak, gyökértelenné téve őket.

 

MTI