2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Bayer show 00:05

Külföld

Görög útra lépne a spanyol radikális baloldal

A görög példa alapján a spanyol radikális baloldal is győzelemre készül. Madrid központjában szombaton több tízezren tüntettek a korrupció és a megszorítások ellen. A spanyol Podemos párt a görög Szirizához hasonlóan az államadósság egy részének elengedését várná el az ország nemzetközi hitelezőitől.

A hét éve gazdasági gondokkal küzdő országnak a Podemos azt ígéri, eltörli a nemzetközi hitelezői által előírt megszorításokat, és követeli az államadósság egy részének eltörlését. „Csatlakoznunk kell Görögországhoz és Dél-Európa többi országához, amelyek a trojka és Merkel ellen harcolnak. A kapitalizmusnak vége, ezt nem lehet így folytatni” – mondta egy tüntető.

A tömegben képviseltette magát a szintén antikapitalista nézeteket valló francia Baloldali párt is. „Elképzelésünk kell legyen az egész ország jövőjéről, nemcsak egy adott osztály, egy külön kategória számára, hanem az egész társadalom számára. Újfajta módon kell a politikát szervezni. Az emberek a kaszt ellen, az emberek az oligarchák ellen nemcsak azt jelenti, hogy a jobboldal a bal ellen. Ha ezen nem változtatunk, minden a régiben marad” – mondta a párt vezetője.

A spanyol szervezet 36 éves elnöke jelentős változásnak tartja, hogy múlt vasárnap Görögországban a Radikális Baloldali Koalíció nyerte meg a választásokat. Testvérpártjukhoz hasonlóan ők is győzelemre készülnek. Az ibériai országban májusban önkormányzati, decemberben pedig parlamenti választásokat tartanak. „Van egy álmunk egy jobb országról, de nem azért töltöttük meg ezt a teret, hogy álmodjunk. Azért vagyunk itt, hogy ezt valóra váltsuk 2015-ben. Idén azért küzdünk, hogy ez a politikai változás elérkezzen” – mondta Pablo Iglesias.


A Podemost a tavalyi európai parlamenti választások előtt alapították, meglepetésre mégis öt helyet szerzett a strasbourgi testületben. A legutóbbi felmérések szerint támogatottsága eléri már a kormányzó konzervatívokét.

Mariano Rajoy néppárti miniszterelnök úgy reagált a madridi tüntetésre, hogy a Podemos egy szomorú banda, és nem fogja tudni megnyerni a választásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!