2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Görög kormányválság alakult ki a macedón névváltoztatás miatt

Kormányválság Görögországban: lemondott a védelmi miniszter a macedón névvita miatt. Panosz Kammenosz így tiltakozott az ellen a görög-macedón megállapodás ellen, aminek értelmében a dél-szláv ország új neve Észak-Macedónia. A macedón parlament pénteken szavazta meg a döntést, ám azt még az athéni törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

  • Görög kormányválság alakult ki a macedón névváltoztatás miatt

Lemondott tisztségéről a görög védelmi miniszter, a görög kormánykoalíció kisebbik tagjának vezetője. Panosz Kammenosz ezzel fejezte ki tiltakozását a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás ellen.

A macedón parlament pénteken szavazta meg azt az alkotmánymódosítást, ami a dél-szláv állam nevét Észak-Macedóniára változtatja, miután erről tavaly júniusban megállapodást kötöttek Görögországgal. Kammenosz és pártja, a Független Görögök már korábban jelezték, nem fogadnak el olyan megoldást, amiben benne van a Macedónia szó. Pártja, a szélsőjobboldali Független Görögök tagjai ezért kiléptek a kormányból.

„Megköszöntem a miniszterelnöknek a közös munkát, és elmondtam neki, hogy emiatt a nemzeti ügy miatt nem tudunk a továbbiakban együttműködni. A Független Görögök kivonulnak a kormányból” – mondta Kammenosz.

Alexis Ciprasz, görög miniszterelnök elfogadta a védelmi miniszter lemondását, és bizalmi szavazást kezdeményezett kormányával szemben.

„Az alkotmánynak megfelelően azonnal kezdeményezni fogjuk a nemzet képviselőinek bizalmi szavazását a kormányban, hogy biztos többséggel tudjunk továbblépni és megoldani azokat a kritikus ügyeket, amelyekkel az ország és a társadalom szembenéz” – mondta a kormányfő.

Nikosz Vucisz házelnök jövő hét szerdára irányozta elő a bizalmi szavazást, ám Kamenosz leszögezte, pártja nem fog bizalmat szavazni Ciprasz kormányának.

„Ha a bizalmi szavazáson támogatásunkról biztosítjuk, az azt jelentené, hogy támogatjuk a névváltoztatási

egyezményt, és feladnánk a Macedónia nevet. Tehát azt jelentené, hogy pártunk alapjait adnánk fel, és azt amivel a polgárok megbíztak bennünket” – tette hozzá Kammenosz.

Macedónia 1991-es függetlenedése óta Görögország nem fogadja el, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság ugyanazt a nevet viseli, mint az egyik észak-görög megye. A mostani megállapodás pontot tehet a névvita végére, és Szkopje végre elkezdhetné országa NATO- és EU-csatlakozását, amit eddig a görög kormány blokkolt. Az egyezmény érvénybe lépéséhez azt még az görög parlamentnek is ratifikálnia kell, ahol azonban a koalíciós partner kilépésével a Ciprasz-kabinet elvesztette szűk többségét.

(Kezdőkép: twitter.com/MignatiouCom)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!