2022. 11. 28. Hétfő Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Megszavazta a parlament az ország nevének megváltoztatását

Hivatalosan is Észak-Macedónia lett Macedónia új neve. A szkopjei parlament megszavazta az erről szóló alkotmánymódosítást. Ezzel véget ért a szomszédos Görögországgal 27 évig tartó névvita. Ha a görög parlament is jóváhagyja a két ország megállapodását, megkezdődhet a macedónok NATO- és EU-csatlakozási folyamata.

  • Megszavazta a parlament az ország nevének megváltoztatását

Történelmi pillanatok: sorra gratuláltak a kormánypárti képviselők Zoran Zaev macedón miniszterelnöknek, miután sikerült elérnie, hogy hazája új neve hivatalosan is Észak-Macedónia legyen. Ezzel véget ért a szomszédos Görögországgal 27 évig tartó névvita. Az új név biztosíték a görögöknek, hogy Szkopje nem tart igényt az észak-görögországi Makedónia nevű tartományra.

„Észak-Macedónia állampolgárainak személyes és úti okmányait macedón nyelven állítják ki, cirill átírással, a macedón anyanyelvűek számára. A más hivatalos nyelvet beszélők számára a másik nyelven is kitöltik a dokumentumokat” – mondta Zoran Zaev.

A névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítást 81 igennel, ellenszavazat nélkül fogadta el a szkopjei parlament. Az ellenzéki képviselők székei üresen maradtak, ők bojkottálták a szavazást.

A voksolást megelőző napokon, és a szavazás idején is a parlament előtt tüntető ellenzéki hívek árulónak tartják a szkopjei kormányt, amiért az megegyezett a görögökkel.

„Tudom, hogy macedón vagyok, és azt is, hogy senki sem kényszeríthet, hogy más legyek, mint macedón” – mondta egy tüntető.

Most, hogy a szkopjei törvényhozás elfogadta a névváltoztatásról szóló alkotmánymódosítást, már csak a görög parlamentnek kell jóváhagynia a két ország között tavaly júniusban kötött megállapodást, hogy megkezdődhessen a macedónok NATO- és EU-csatlakozási folyamata.

A görög miniszterelnök telefonon gratulált macedón kollégájának. Alekszisz Ciprasz egy nappal korábban Angela Merkellel együtt méltatta a Szkopjével kötött egyezséget. A görög kormányfő úgy látja, ez a második legjelentősebb politikai teljesítménye, az után, hogy kivezette hazáját a nemzetközi mentőcsomagok korszakából.

„A tavaly júniusban Macedóniával kötött egyezség nagyon fontos előrelépés a stabilitás, biztonság és gazdasági növekedés szempontjából, és szerintem mintául szolgálhat a jövőbeli egyezségekhez is” – mondta a görög kormányfő.

Ha az athéni parlament is igent mond a macedónokkal kötött alkura, Görögország a jövőben nem hátráltatja a vétójával az északi szomszéd euroatlanti integrációját. A Ciprasz-kabinetnek szűk, mindössze háromfős többsége van a törvényhozásban, ráadásul a koalíció egyik pártjának vezetője ellenzi az egyezséget, és azzal fenyegetőzik, hogy kilép a kormányból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!