2023. 03. 26. Vasárnap Emánuel napja
Jelenleg a TV-ben:

Lúdas Matyi

Következik:

Híradó 15:15

Külföld

Gondot okozhatnak a rejtőzködő, vagy Európába visszatérő dzsihadisták

Folytatták az Iszlám Állam utolsó fellegvára elleni ostromot a Szíriai Demokratikus Erők. Az elmúlt napokban ugyanis nem érkezett több civil a területről. Szakértők szerint az ostrom sikere után is gondot jelent majd a térségben rejtőző vagy Európába menekülő dzsihadisták tevékenysége.

  • Gondot okozhatnak a rejtőzködő, vagy Európába visszatérő dzsihadisták

Az utóbbi hetekben ezrek hagyták el a délkelet-szíriai Baghúzt. Sokan közülük az Iszlám Állam külföldi harcosainak feleségei és gyerekei voltak. A visszafogadásuk gondot okoz. Európában egyelőre nincs egységes gyakorlat az ilyen esetekre.

Egy belga bíróság tavaly elrendelte, hogy Brüsszelnek a két huszonéves anyát a gyermekeikkel együtt haza kell hoznia. A belga kabinet azonban különbséget kívánt tenni a tavaly távollétükben terrorszervezeti tagságért elítélt anyák és gyermekeik között. A fellebbviteli bíróság megállapította, hogy a belga állam nem kötelezhető a hazatelepítésekre.

„Én nem is harcolok már ezzel. Hibáztam amikor ide jöttem, és büntetést érdemlek ezért. Végső soron csak szeretnék normális életet élni a gyermekeimmel. Mindezt hátra akarom hagyni. Tudom, hogy könnyen mondhatom, de végül is azt hiszem, hogy most már eleget szenvedtünk a hibáinkért. Egy és fél éve vagyunk itt. Ez valójában kínzás. Mentális kínzás és fizikai kínzás is. Tényleg szörnyű a hely” – nyilatkozta az egyik belga nő, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Baghúz felszabadítása ugyan mérföldkő lenne a szélsőségesek elleni harcban, ám a terrorszervezet alvó sejtjei, merényleteket követhetnek el, és maradhatnak még rejtőzködő fegyveresek.

„Jelen körülmények között ezek a gyerekek nem tudnak élni. Nincs oktatás. Nem tudnak játszani. Nincs itt semmi. Szeretnénk elmenni, hogy legyen esélyünk máshol élni. Jobb helyen, hogy együtt legyünk a családunkkal, a nagymamákkal” – mondta el a másik belga származású dzsihadista fiatalasszony.

Egy 22 éves marokkói származási férfi Olaszországban nőtt fel, szombaton azonban azt kérte Rómától, hogy engedjék meg, hogy hazatérjen. Egy osztrák állampolgárságú ISIS-harcos lőtt sebét egy ausztriai állami kórházban kezelték. Ezután egy évre visszamenőleg felvette a munkanélküli segélyét.

Svájc sem fog aktív segítséget nyújtani azon húsz felnőtt állampolgárai hazatéréséhez, akik csatlakoztak az Irakban és Szíriában harcoló dzsihadistákhoz.

Szarajevó viszont hazaszállítja két állampolgárát Szíriából, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd

Párbeszéd-A Zöldek Pártja, vagy röviden Párbeszéd-Zöldek néven folytatja munkáját a Párbeszéd, listavezetőjük az európai parlamenti választáson Jávor Benedek lesz - ismertették szombati kongresszusuk döntéseit a párt társelnökei vasárnap, online is közvetített rendezvényükön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!