2020. augusztus 5.,
szerda, Krisztina napja

Gesztust tett a magyarok felé a szlovák kormányfő

Hír TV

2020. június 3., szerda 18:05

Száz felvidéki magyart hívott meg a szlovák miniszterelnök tegnap este a pozsonyi várba, a trianoni megemlékezésre. Romániában nem lesz hivatalos ünnep a trianoni szerződés centenáriuma, de valamennyi román ortodox templomban megemlékeznek az úgynevezett Nagy-Románia hőseiről.

Gesztust tett a felvidéki magyar közösség irányába a szlovák miniszterelnök. Igor Matovic a pozsonyi várba hirdetett találkozót Trianon 100. évfordulója kapcsán, amire 100 magyar politikust és közéleti személyiséget hívott meg. Ott azt mondta nekik: a történelmi sérelmek dacára a két nemzetnek a jelenben és a jövőben kell megtalálnia a közös nevezőt.

Romániában egészen más hangulatban készülődnek a békediktátum aláírásának centenáriumára. Június 4. hivatalos ünnepnappá nyilvánításáról döntött ugyan a román parlament, de a jogszabályt Klaus Iohannis elnök még nem hirdette ki, így az a centenárium idején nem lesz hatályos. Pedig az elnök korábban maga is részt vett a magyar ellenes hangulatkeltésben, amikor Erdély kiárusításával vádolta a romn szociáldemokratákat.

Megemlékezést tartanak azonban a román ortodox egyház valamennyi templomában az úgynevezett Nagy-Románia hőseiről, a lépést az sem enyhíti, hogy a magyar egyházak erdélyi vezetői közben a nemzeti összetartozás erősítéséért hirdettek közös imádságot.

Az RMDSZ-es politikus azt is közölte: nincs az a jogi eszköz, amivel mások eldönthetik, hogyan érezzünk és miképpen gondolkodjunk Trianonról.

 Közben Sepsiszentgyörgyön az a szervezet készül provokációra, amelyik megszervezte az I. Világháborús úzvölgyi magyar katonatemető erőszakos elfoglalását. A nacionalista Calea Neamului vagyis A Nemzet Útja Egyesület a Székelyföld szívében található, magyar többségű város központjában tart ünnepséget. A nacionalista egyesület elnökének Facebook-oldalán található bejegyzésben az olvasható: "Sepsiszentgyörgyre megyünk június negyedikén, oda, ahol a magyar irredentizmus máig nem ismeri el a trianoni döntést, nem ismeri el, hogy Erdély román föld."

Hír TV