2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Külföld

George Floyd családja a Fehér Házban

Joe Biden amerikai elnök zártkörű találkozón fogadta kedden Washingtonban az egy éve rendőri intézkedés közben meghalt George Floyd minneapolisi afroamerikai férfi családját.

  • George Floyd családja a Fehér Házban

"Együtt kell működnünk annak biztosítása érdekében, hogy az emberek Amerikában ne éljenek tovább félelemben" - mondta a találkozó előtt Floyd testvére, Philonise Floyd a Capitolium épületénél a család tagjai, Nancy Pelosi demokrata házelnök és más törvényhozók társaságában.

Később a Floyd család tagjai egy órát töltöttek Joe Biden és Kamala Harris alelnök társaságában, a Fehér Házban.

"Megemlékeztünk arról, ami a bátyámmal történt" - mondta Philonise Floyd a találkozót követően. A Bidennel folytatott találkozóról úgy fogalmazott: "Nagyszerű volt, ő egy őszinte fickó."

George Floyd unokaöccse, Brandon Williams szerint az elnök - a rendőrségi reformot érintő törvényre utalva - azt mondta nekik: "azt akarja, hogy a törvény jelentőségteljes legyen, és sértetlenül megőrizze George örökségét".

2020. május 25-én Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően hosszú percekig a földön fekvő Floyd nyakán térdelt, és ezzel a férfi halálát okozta.

A nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, heves tiltakozásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt.

Derek Chauvint áprilisban mindhárom, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A részletes ítéletet júniusban közli a bíróság.

A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Amerikai médiabeszámolók szerint kedd délelőtt sokan gyűltek össze a minneapolisi George Floyd téren, hogy megemlékezzenek az egy évvel ezelőtt elhunyt afroamerikai férfiról, akinek tragédiája tápot adott a 2020-as elnökválasztási kampányra is hatást gyakorló Black Lives Matter (a Fekete Életek is Számítanak, BLM) mozgalomnak, és jelentős mértékben meghatározta az Egyesült Államok elmúlt évi belpolitikai fejleményeit.

A tér közelében kedd délelőtt lövések dördültek, a lövöldözés feltételezett elkövetője szemtanúk szerint egy gépjárművel elmenekült

- mondta el a Fox News amerikai hírtelevíziónak John Elder, a minneapolisi rendőrség szóvivője. A rendőrségi közlések szerint röviddel később egy személy az egyik helyi kórházban jelentkezett, súlyos sérülésekkel. Elder azt mondta: a hatóságok úgy vélik, hogy az illető a George Floyd téri lövöldözésben sérülhetett meg. Az első információk szerint válságos állapotban volt, de várhatóan túléli az esetet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!