2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vörös narkó 03:00

Külföld

Gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány

Komoly bevételkiesésre számítanak a világ turizmusában a koronavírus-járvány miatt. Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb számban utazó kínai vendégek sok foglalást lemondtak. A járvány más gazdasági területeken is érezteti hatását. Kínában egyelőre vegyes képet mutatnak az adatok.

  • Gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány

Csöndes és kihalt a máskor zsúfolt és forgalmas Sihanoukville. Kambodzsa trópusi tengerpartjának legnagyobb városa már érzi, mit jelent, ha otthon maradnak a kínai turisták és üzletemberek.

A város eddig nekik köszönhette gyors gyarapodását. Kikötője a kínai gazdasági program, az Egy övezet egy út kezdeményezés egyik délkelet-ázsiai központjává vált. De mégsem csak ezért, hanem az online kaszinók miatt is érkeztek ide kínai befektetők. Tavaly az év közepén a vállalkozások több mint 90 százaléka kínai kézben volt .

Ezután viszont véget ért a szerencsejáték ipar szárnyalása: Peking nyomására a kambodzsai kormány betiltotta az online játékot. Ezzel pedig eleve megcsappant a kínaiak száma Sihanoukville-ben és sok helyen félbemaradtak az építkezések.

Amióta a kínaiak elmentek és a kitört a koronavírus-járvány egészen más képet mutat a város, most nagyon csöndes

- mondta egy 55 éves tuk-tuk sofőr, aki saját keresetén is érzi a kínaiak hiányát.

Kínában egyelőre vegyes képet mutatnak a gazdasági adatok. A legfrissebb, januári adatok szerint nőttek a külföldi tőkebefektetések, de például kétéves mélypontra lassult az új lakások árának emelkedése, amit a szakértők egyértelműen az új koronavírus hatásának tudnak be.

Azt pedig még felbecsülni sem lehet, milyen hatása lesz annak, hogy az utóbbi hetekben milliók kerültek karanténba és emiatt nem tudtak munkába járni. Nagyvárosok egész sorában állt le az élet: kiürültek az utcák, szinte üresen jártak a metrók.

Azt hiszem Peking rendben van, nincs probléma a fertőtlenítés miatt, de aki teheti, nem jön ki az utcára. De nekünk ki kell nyitni az élelmiszerboltot - magyarázta ez a 29 éves nő, aki az egyik pekingi bevásárlóközpontban dolgozik.

A kínai fővárosban most kezdenek újra munkába állni, azok, akik vidékről tértek vissza a kínai újév után és elővigyázatosságból két hétre otthoni karanténba helyzeték őket.

Addig viszont még hetek telhetnek el, mire tényleg visszatér az élet a normális kerékvágásba. Hírek szerint elhalaszthatják a kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakát.

A világ legnépesebb országának adott évi gazdasági célszámait a parlament szokta meghatározni március első napjaiban.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Mennek a francia katonák Ukrajnába

Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére – jelezte Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videó-összeköttetés útján folytatott beszélgetést követően a Magyar Nemzet beszámolója szerint.
A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti a tűzszüneti tárgyalásokat

A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt - közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!