2020. május 26.,
kedd, Fülöp, Evelin napja

Gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány

Hír TV

2020. február 17., hétfő 12:20

Komoly bevételkiesésre számítanak a világ turizmusában a koronavírus-járvány miatt. Az utóbbi évtizedben egyre nagyobb számban utazó kínai vendégek sok foglalást lemondtak. A járvány más gazdasági területeken is érezteti hatását. Kínában egyelőre vegyes képet mutatnak az adatok.

Csöndes és kihalt a máskor zsúfolt és forgalmas Sihanoukville. Kambodzsa trópusi tengerpartjának legnagyobb városa már érzi, mit jelent, ha otthon maradnak a kínai turisták és üzletemberek.

A város eddig nekik köszönhette gyors gyarapodását. Kikötője a kínai gazdasági program, az Egy övezet egy út kezdeményezés egyik délkelet-ázsiai központjává vált. De mégsem csak ezért, hanem az online kaszinók miatt is érkeztek ide kínai befektetők. Tavaly az év közepén a vállalkozások több mint 90 százaléka kínai kézben volt .

Ezután viszont véget ért a szerencsejáték ipar szárnyalása: Peking nyomására a kambodzsai kormány betiltotta az online játékot. Ezzel pedig eleve megcsappant a kínaiak száma Sihanoukville-ben és sok helyen félbemaradtak az építkezések.

Amióta a kínaiak elmentek és a kitört a koronavírus-járvány egészen más képet mutat a város, most nagyon csöndes

- mondta egy 55 éves tuk-tuk sofőr, aki saját keresetén is érzi a kínaiak hiányát.

Kínában egyelőre vegyes képet mutatnak a gazdasági adatok. A legfrissebb, januári adatok szerint nőttek a külföldi tőkebefektetések, de például kétéves mélypontra lassult az új lakások árának emelkedése, amit a szakértők egyértelműen az új koronavírus hatásának tudnak be.

Azt pedig még felbecsülni sem lehet, milyen hatása lesz annak, hogy az utóbbi hetekben milliók kerültek karanténba és emiatt nem tudtak munkába járni. Nagyvárosok egész sorában állt le az élet: kiürültek az utcák, szinte üresen jártak a metrók.

Azt hiszem Peking rendben van, nincs probléma a fertőtlenítés miatt, de aki teheti, nem jön ki az utcára. De nekünk ki kell nyitni az élelmiszerboltot - magyarázta ez a 29 éves nő, aki az egyik pekingi bevásárlóközpontban dolgozik.

A kínai fővárosban most kezdenek újra munkába állni, azok, akik vidékről tértek vissza a kínai újév után és elővigyázatosságból két hétre otthoni karanténba helyzeték őket.

Addig viszont még hetek telhetnek el, mire tényleg visszatér az élet a normális kerékvágásba. Hírek szerint elhalaszthatják a kínai parlament évenkénti, általában 10 napig tartó ülésszakát.

A világ legnépesebb országának adott évi gazdasági célszámait a parlament szokta meghatározni március első napjaiban.

Hír TV