2019. december 7.,
szombat, Ambrus napja

Gál Kinga: az EU-nak meg kell védenie határait

Hír TV

2019. január 15., kedd 15:46, frissítve: kedd 18:28

Már nincs menekültválság Európában - jelentette ki az unió migrációs biztosa a témában tartott vitán, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Dimitrisz Avramopulosz azt mondta: ezt a számok is bizonyítják, még akkor is, ha néhány tagállam ennek ellenkezőjét akarja hangsúlyozni. A Fideszes megszólaló szerint az EU-nak meg kell védenie a határait.

Az Unió menedék-és migrációs politikájáról vitáztak a képviselők reggel az Európai Parlament Strasbourgi plenáris ülésén. Az Európai Tanács soros elnökségét januártól betöltő Romániát képviselője azt hangoztatta, hogy az uniós intézkedések jól működnek, a román elnökség pedig elkötelezett, hogy ezen az úton tartsa az Európai Uniót.

A menedékkérelem reformjával kapcsolatban továbbra is heves viták vannak néhány tagállam között. Az egyes tagállamok felelősségvállalásának növelését kompenzálni kellene egy kiszámítható rendszerrel, ami alkalmas lenne arra, hogy a krízissel szembenéző, frontvonalon lévő tagállamok számára enyhülést hozhatna. Ez nem csak arról szól, hogy megtaláljuk a megfelelő formulát a menekültek elosztásár – nyilatkozta Melania Citr, Románia Európai Ügyekért felelős államtitkára.

Dimitrisz Avramopolusz, migrációs ügyekért felelős EU-s biztos ennél is továbbment: kijelentette, hogy már nincs menekültválság Európában. Szerinte ezt bizonyítják a számok is, még akkor is, ha néhány tagállam ennek az ellenkezőjét akarja hangsúlyozni.

Az érkezők száma a közelében sincs az évekkel ezelőttiekhez és 80 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A politikai ellenállás mégis erősebbnek tűnik, mint korábban. Arra kérek mindenkit, hogy nyissa ki a szemét. Már nincs menekült, vagy migránsválság. Még akkor sem, ha vannak, akik ezt próbálják állítani. Miközben elkötelezettek vagyunk, hogy mérsékeljük a migrációt, azt is be kell látnunk, hogy néhány migráns és menekült még érkezni fog. Még akkor is, ha a számuk jóval alacsonyabb, mint korábban. Ez nem olyasmi, amit ne tudnánk kezelni– mondta Dimitrisz Avramopulosz az Európai Bizottság migrációs biztosa,

A néppárti magyar politikus, Gaál Kinga a vitában arról beszélt, hogy nem oldódott meg a probléma, az uniónak meg kell védenie a határait, mert ezt várják a választók is.

Az előrejelzések szerint Afrika népessége 2050-re meg fog duplázódni. Ez nyilvánvalóan újabb és újabb Európa irányába szerveződő migrációs hullámhoz vezet majd. Tehát a probléma évtizedekig velünk lesz. A migránsok kötelező szétosztása az Unióban tehát ezt nem oldhatja meg, mint ahogy a humanitárius vagy migráns vízum sem. Minden félreérthető jelzés csak pull-faktor, ösztönző tényező, hogy az afrikai fiatalok a jobb élet reményében elinduljanak Európába hiszen ott majd úgyis szétosztják őket. Európának meg kell védenie külső határait, szárazföldön és tengeren egyaránt– véli Gál Kinga, a Fidesz EP képviselője. 

A DK képviselője azt mondta a vitán, hogy átmeneti megoldásra lenne szükség a Málta partjainál veszteglő mentőhajók ügyében, mert a dublini rendszert nem lehet megreformálni egyes tagállamok tiltakozása miatt.