2023. 09. 21. Csütörtök Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Gabonban a hadsereg több tisztje hatalomátvételt jelentett be

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvette a hatalmat. A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket, beleértve az alkotmánybíróságot.

  • Gabonban a hadsereg több tisztje hatalomátvételt jelentett be

A televízióban beolvasott közleményükben felelőtlenséggel és kiszámíthatatlansággal vádolták a jelenlegi kormányzatot, a hatalomátvételt pedig azzal indokolták, hogy a békét csak azon a módon tudják biztosítani, ha "véget vetnek a jelenlegi rezsimnek".

Kiemelték: tiszteletben tartják Gabonnak a nemzetközi közösségben vállalt kötelezettségeit, egyúttal nyugalomra intették a lakosságot.

Sajtóbeszámolók szerint a fővárosban, Libreville-ben a bejelentés alatt fegyverropogást lehetett hallani.

Néhány órával a közlemény felolvasása után a puccsisták által megalakított bizottság bejelentette, hogy háziőrizetbe vették Ali Bongo Ondimba elmozdított elnököt, valamint családtagjait és orvosait.

A puccsisták többeket hazaárulás, közpénzek elsikkasztása, okirathamisítás, korrupció és kábítószerkereskedelem gyanújával letartóztattak, köztük az elnök egyik fiát, Noureddin Bongo Valentint, továbbá Ian Ghislain Ngoulou kabinetfőnököt, és Abdul Hosseinit, az elmozdított államfő egyik tanácsadóját is.

Helyszíni beszámolók szerint több százan tódultak Libreville utcájára ünnepelni, az AP hírügynökség beszámolója szerint viszont sokan – erőszakos cselekményektől tartva – elhagyták a fővárost.

Az állami televízió képsorain mindeközben az látszódott, hogy a katonák Brice Oligui Nguema tábornokot, a gaboni hadsereg legbefolyásosabb egységének számító köztársasági gárda vezetőjét ünnepelték, és azt kiáltozták, hogy őt akarják elnöküknek.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba, akkor még hivatalban lévő elnök győzött a múlt heti elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig "a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre" figyelmeztetett.

A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

MTI

Fotó: Ali Bongo Ondimba gaboni elnök a libreville-i Nzang Ayong stadionban 2023. július 10-én, egy nappal azután, hogy bejelentette, a harmadik ciklusra is pályázik az olajban gazdag afrikai ország államfőjeként (Fotó: Steeve Jordan/AFP)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A Belügyminisztérium közleménye

A Belügyminisztérium közleménye

Magyarország belügyminisztere Hősi Halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos r. törzszászlós urat, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatóság műveleti tiszthelyettesét, aki 2023. szeptember 20-án Esztergomban, egy körözött férfi elfogására irányuló bűnügyi feladat végrehajtása közben vesztette életét, amikor a célszemély - az elsődleges adatok alapján - szándékosan gázrobbanást idézett elő.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Egy francia-német javaslat eltörölné a vétójogot az Unióban

Egy francia-német javaslat eltörölné a vétójogot az Unióban

Az Uniónak radikális változáson kell átmennie ahhoz, hogy új tagokat vegyen fel. A bővítés után hatékony uniós kormányzásra lesz szükség, ezért át kell térni a többségi döntéshozatalra. Többek között ez áll abban a javaslatcsomagban, amit Franciaország és Németország dolgozott ki, és amely az elkövetkező hónapokban tárgyalóasztalon lehet az uniós egyeztetéseken.
Nem jut elég élőhely a medvéknek Romániában

Nem jut elég élőhely a medvéknek Romániában

Folyamatban van Romániában a medvék genetikai minták alapján történő egyedbecslése. Az előzetes eredmények alapján több ezer medvének nem jut megfelelő élőhely. A helyzetet csak rontja, hogy ezen élőhelyek is egyre csak veszítenek eltartóképességükből. Bukarestből Hermann Endre tudósított.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!