2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Franciaországban augusztus 1-től kötelező a maszkviselés a zárt helyeken

Franciaországban augusztus 1-től kötelező lesz a maszkviselés minden nyilvános zárt helyen a koronavírus-járvány második hullámának megelőzésére - jelentette be kedden Emmanuel Macron államfő.

  • Franciaországban augusztus 1-től kötelező a maszkviselés a zárt helyeken

"Vannak arra utaló jelek, hogy a járvány mégiscsak egy kicsit újra megindult, ezért meg kell előznünk, és fel kell készülnünk" a második hullámra - mondta a köztársasági elnök a francia forradalom kitörésének évfordulóján tartott nemzeti ünnepen adott hagyományos élő televíziós interjúban. "Készen állunk (a második hullámra), elegendő készlet és utánpótlás is rendelkezésre áll, és a gyakorlatban is megszervezetünk mindent, ami lehetővé teszi, hogy szembenézzünk a járvány megugrásával, ha megtörténne" - tette hozzá.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a tömegközlekedési járműveken kötelező a maszkviselés, és az szerinte "jól működik", más nyilvános helyeken viszont "akadozó" a maszkviselés, ezért tartja szükségesnek központilag "megszervezni a dolgokat".

Az éttermekben a vendéglátásban a dolgozóknak jelenleg kötelező a maszkviselés, a vendégeknek pedig érkezéskor, távozáskor, és ha felállnak az asztaltól, akkor kell viselniük a maszkot. Az üzletekben viszont csak ajánlott az arc eltakarása, ahogy a munkahelyeken is a munkáltatók dönthetnek a szabályozásról.

Franciaországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma péntek este elérte a 30 ezret, de a kórházi betegek száma fokozatosan csökken, jelenleg 7 ezer. A két hónapig tartó nagyon szigorú karantén fokozatos feloldása után sem indult emelkedésnek a megbetegedések száma. Az egészségügyi hatóságok a karantén vége óta több mint 330 járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták.

Az egészségügyi minisztérium péntek esti közleménye ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek visszaszorulása után a SARS-CoV-2 vírus gyorsabb terjedésének jelei érzékelhetők, jóllehet annak szintje továbbra is alacsony. Az úgynevezett reprodukciós ráta jelenleg 1,05, míg a múlt héten csak 0,94 volt, ami azt jelenti, hogy míg egy héttel ezelőtt minden 100 új fertőzött átlagosan 94 embernek adta tovább a vírust, most legalább száznak. Ennek oka a szakemberek szerint elsősorban az, hogy az állampolgárok egyre kevésbé tartják be az egészségbiztonsági előírásokat (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Emmanuel Macron megerősítette, hogy a kormány nem rendel el még egyszer általános karantént, s a hatóságok mindent megtesznek a második hullám megelőzésére. Ennek érdekében bármely francia állampolgár orvosi ajánlás, recept vagy tünetek nélkül is ingyen teszteltetheti magát.

Arra kérdésére, hogy Franciaország prioritást fog-e élvezni, ha a Sanofi francia gyógyszergyár fejleszti ki elsőként a koronavírus elleni oltást, az államfő elmondta: a franciák az elsők között férhetnek majd hozzá a vakcinához, de visszautasította a prioritás követelését, miután szerinte "abszurd" dolog "az egészségügyi nacionalizmus".

Emmanuel Macron jelezte, hogy érzékeli a politikájával szembeni ellenérzéseket és a bizalmi válságot az országban.

"A kritikák, még ha én igazságtalannak is tartom őket, a demokratikus játék részei, természetesek, és egyébként is szeretek az ellentmondásokba belemenni, többször magam is hoztam létre (ilyen helyzeteket). A gyűlölet, a radikalizmus, a brutalitás viszont, úgy gondolom, hogy nem része a demokratikus játéknak, és inkább gyengíti a demokráciát" - mondta Macron.

"Az emberek elkezdték utálni azt az elnököt, aki mindent meg akar reformálni azért, hogy ne csak a legjobbak tudjanak boldogulni. (...) Nem ezt akartam, de ezt az ügyetlenségeim és az okozza, hogy egyes mondatok kikerülnek a kontextusukból" - hangsúlyozta.

"Hazánk valójában fél, és bizalmi válságot él át. A saját magával szembeni bizalmat illetően. Elég csak az elmúlt időszakra tekinteni, amikor is ha csak önmagunkat hallgattuk, akkor az derült ki, hogy mindent rosszabbul csináltunk, mint a szomszédjaink, és mi voltunk a legrosszabbak. Ha viszont megnézzük a járvány mérlegét, messze nem mi voltunk a legrosszabbak" - tette hozzá.

A köztársasági elnök ugyanakkor elismerte, hogy nem sikerült eddig a franciák megosztottságát leküzdenie, de jelezte, hogy továbbra is azon dolgozik, és pozitívnak ítélte meg az eddigi munkája mérlegét.

"Mindent megcsináltam, amiről azt mondtam, hogy meg fogom csinálni" - fogalmazott. "Levittük 8 százalék alá a munkanélküliséget, csökkentettük az adókat, és ugyanakkor a deficitet is, és modernizáltuk az országot. De tény, hogy a bizalom nem nőtt az országban" mondta Macron, aki a mandátuma utolsó 600 napjára "új utat" ígért a franciáknak a második világháború óta legjelentősebb, legalább 9 százalékos recesszió leküzdésére, de arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy indul-e a következő, 2022-es elnökválasztáson.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!